Суд обрав запобіжний захід митрополиту МП Іоасафу

Суд у Кропивницькому відправив під нічний домашній арешт колишнього митрополита Кіровоградського, а нині митрополита Васильківського та вікарія Київської єпархії так званої “УПЦ Московського патріархату” Іоасафа (Петра Губеня) за підозрою в розпалюванні релігійної та міжнаціональної ворожнечі.

Про це в п’ятницю, 9 грудня, повідомляє “Українська правда”.

За даними слідства, 61-річний єпископ входив до найближчого оточення предстоятеля Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва), з яким координував поширення прокремлівських поглядів у регіоні. Вказівки від кураторів з Москви, за даними слідства, надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території Росії.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили значну кількість проросійських  друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими “кураторами”. У знайденій літературі ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Експертиза, яка була проведена в рамках кримінального провадження встановила, що діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.

Митрополит Васильківський Іаосаф (Петро Губень) отримав підозру за статтею 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Прокурор Кіровоградської прокуратури Сергій Ожог у суді просив відправити підозрюваного під цілодобовий домашній арешт за місцем реєстрації у місті Кропивницький, але з можливістю відвідувати медичні заклади. Прокурор наголосив на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.
Адвокат підозрюваного Сергій Галушко заперечував проти задоволення клопотання, наголосивши на необґрунтованості ризиків. За його словами, його підзахисний співпрацює зі слідством і не має на меті переховуватися.

Також він наголосив на тому, що Іоасаф є одинокою людиною без рідних і він не зможе забезпечити своє існування в разі цілодобового домашнього арешту.

На питання журналістів під час перерви в засіданні Іоасаф заперечив, що спілкувався з предстоятелем РПЦ після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Він зазначив, що опубліковані раніше в ЗМІ його листи – це те, що “надсилає канцелярія багатьом священникам”, і він не входить до найближчого оточення Кирила.

“Я негативно ставлюсь до російського вторгнення. Подивіться мої заяви на нашій сторінці Кіровоградської єпархії. Були також мої звернення до Путіна”, – сказав Іоасаф.

На питання про окупацію Криму він відповів: “Ставлюсь до цього так, як і ви”. А георгіївську стрічку, яку знайшли під час обшуків слідчі пояснив тим, що “батько воював”.

Натомість священник визнав, що критикував ПЦУ, і це могло стати причиною оголошення йому підозри.

Суд частково задовольнив клопотання слідства та призначив Іоасафу нічний домашній арешт до 30 січня. Попри те, що він служить нині в Києві, два місяці він перебуватиме у Кропивницькому.

Раніше співробітники СБУ в Києві провели обшуки в Іоасафа та знайшли у нього проросійську літературу, матеріали та листування з російськими кураторами.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру митрополиту Кіровоградської єпархії МП – входив до найближкого оточення Кирила, виправдовував окупацію АРК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна