Ерзянський національний рух визнав Голодомор в Україні актом геноциду

Атянь Езєм – рада старійшин ерзянського народу – визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду.

Відповідна постанова від 26 листопада опублікована на сайті інязора – головного старійшини ерзян.

“Ерзяни не мають власної держави, тому наша постанова є постановою національного представницького органу – ради старійшин. Розгляд документа ініційовано групою ерзянських комбатантів, які воюють у складі Збройних сил України. Можливо, на наше рішення не зверне увагу Україна та українці, однак ми це робимо насамперед заради історичної справедливості і для того, щоб відмежуватися від цієї людиноненависницької імперії. Не можна кричати про московську політику етноциду щодо ерзян, однак не помічати й не розділяти той біль і страждання, що їх заподіяла Москва іншим народам. Тому цей документ важливий насамперед для нашого духовного зцілення для подолання колоніального мислення”, – пояснив член Атянь Езєм Віталій Ромашкін.

Ерзянська постанова у своїй резолюційній частині посилається на рішення парламентів України, Естонії та Угорщини і затверджує:

  1. Визнати Голодомор 1932-1933 рр. в Україні актом геноциду українського народу.
  2. Перекласти текст зазначеної постанови українською та англійською мовою і направити до Верховної Ради України.
  3. Рекомендувати інязору та іншим представникам Кірдійюр щорічно, в останню суботу листопада, у країнах перебуваннях запалювати Свічу пам’яті та покладати квіти до меморіалів жертв Голодомору.

Інязор (головний старійшина ерзян) Сиресь Боляєнь зазначив, що текст постанови Атянь Езєм вже перекладено українською і з відповідним супровідним листом у найближчі дні буде направлено до голови Верховної Ради України.

Читайте також:
Початок розпаду Росії: з’їзд ерзян проголосив курс на незалежність та намалював нові кордони

Парламент Молдови визнав Голодомор геноцидом українського народу

Довідка

Ерзя – фіно-угорський народ, який мешкає в Поволжі, переважно в Республіці Мордовія, Нижегородській, Пензенській, Оренбурзькій та Самарській областях РФ. Загальна чисельність – близько пів мільйона осіб. З них в Республіці Мордовія близько 250 тис. осіб.

Лідер ерзянського національного руху – інязор Сиресь Боляєнь (громадянин України, офіцер ЗСУ Олександр Болькін) обраний на цю посаду у вересні 2019 року. Перед тим виступив одним із засновників громадського руху “Вільний Ідель-Урал” в екзилі.

Він брав участь в АТО у складі 10-ї гірсько-штурмової бригади Збройних сил України. У 2022 році Боляєнь воює на території України проти російських військ на чолі групи ерзянських добровольців.

Як інформувала “Новинарня” 21 квітня 2021 року інязор виступив за квотою України на 20-й сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів та закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію через її політику щодо національних республік.

Читайте також:
У Сиктивкарі активіст зірвав суд, бо говорив рідною мовою комі та відмовлявся переходити на російську

“Щоб не називали народ малим”. В Іжевську попрощалися з ученим Разіним,
який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.