“Щоб не називали народ малим”. В Іжевську попрощалися з ученим Разіним, який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

 

У четвер, 12 вересня, в Іжевську (Удмуртія, РФ) відбулася церемонія прощання з удмуртським ученим Альбертом Разіним, який помер після акту самоспалення 10 вересня.

В Удмуртському державному театрі зібралися представники удмуртського національного руху, а також члени організації “Удмурт кенеш”.
З офіційних осіб на церемонії прощання із Разіним були присутні міністр культури Удмуртії Володимир Соловйов, міністр національної політики Лариса Буранова, голова міськдуми Іжевська Олег Гарін. Глави Держради та уряду Удмуртії (Удмурт Элькун) на церемонію не прийшли.

“Офіційні особи стримано висловили співчуття, а удмуртські активісти зізналися, що з Разіним пішла “частинка їхньої душі”, – передає видання “Idel.Реалії”, проєкт “Радіо Свобода/Вільна Європа”.

Активіст Андрій Перевозчиков, який стояв у пікеті разом з Альбертом Разіним 10 вересня, не міг стримати сліз.

“У момент акції я перебував поруч із ним, він не вимовив ні слова, як справжній герой. Я уявляю, що він відчував. Нехай це стане поворотною точкою для всіх нас. Ми заново подивилися на своє життя, переглянули наші позиції щодо нашого народу. Разом з ним пішла частинка моєї душі”, – сказав Перевозчиков.

Роза Ахмедшина, співголова комітету “Ні заводу смерті в Камбарку”, закликала не називати удмуртський народ “малим”.

“Хотілося б, щоб цей вчинок мав значення і в очах владних структур. Якщо навіть не йтиметься про вивчення удмуртської мови в усіх школах, але щоб хоча б в тих школах, де вчаться в основному удмурти. Щоб ми зберегли Удмуртський державний університет, сільськогосподарську академію, яка є ліфтом для більшості сільського населення. Він (Разін) дбав саме за те, щоб удмурти розуміли, що вони – нація, що за ними стоїть велика культура. Щоб ми не називали ці народи “малими”. Вони не малі. Значення кожного народу унікальне, і воно не визначається чисельністю населення конкретного народу”, – сказала Ахмедшина.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

В Удмуртском государственном театре прошла церемония прощания с Альбертом Разиным, удмуртским ученым-философом, который погиб после акта самосожжения в Ижевске. На церемонии присутствовал министр культуры Удмуртии Владимир Соловьев, а вот главы УР Александра Бречалова не было. Местным журналистам рекомендовано не освещать событие и “не спекулировать”. #Ижевск #Удмуртия #роднойязык #удмурты #АльбертРазин #idelреалии #идельреалии #честныеновости #честно

Допис, поширений Idel.Реалии (@idel.realii)

Промовець з УДУ пообіцяв, що Удмуртський держуніверситет буде “центром розвитку удмуртської мови”.

За словами його соратника Андрій Перевозчикова, Разін залишив удома передсмертну записку, в якій написав, що робити після його смерті. Відтак тіло Альберта Разіна відвезуть у крематорій Єкатеринбурга.
Борець за удмуртську ідентичність заповів розвіяти його прах на рідній землі в Алнашському районі Удмуртії.

Як інформувала “Новинарня“, 10 вересня заслужений діяч науки, активіст удмуртського національного руху Альберт Разін здійснив акт самоспалення біля Держради Удмуртії в Іжевську. Від отриманих опіків він помер у лікарні.
Перед тим, як зважитись на відчайдушний крок, Разін стояв у пікеті на захист рідної мови з плакатами: “Чи є у мене батьківщина?” і “І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти”.

Після заяви президента Росії Володимира Путіна у 2017 році про неприпустимість примусу вивчати нерідні мови державні мови національних республік РФ, крім російської, перестали бути частиною обов’язкової шкільної програми.

Раніше, за вісім років (між 2002 і 2010 роками) кількість удмуртів, які володіють удмуртською мовою, скоротилася на 30% – від 463 тис. до 324 тис. осіб.

Аналогічна ситуація в імперській Росії спостерігається з утисками інших мов: наприклад, число татаромовних росіян за ті ж вісім років зменшилося на 1 млн осіб.

В архіві видання “Idel.Реалії” збереглося відео 2017 року, на якому Альберт Разін проводив стародавній обряд моління в Березовому гаю в Іжевську:

Читайте також:
Кремль іще чекає “другий фронт”, – Забужко про самоспалення науковця в Удмуртії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна