“За волю народів Поволжя!” У Києві інавгурували нового інязора ерзян – офіцера ЗСУ

 

У Києві, на еміграції, привели до присяги нового лідера (інязора) ерзянського національного руху – ним обраний громадянин України, полковник запасу ЗСУ Сиресь Боляєнь (Олександр Болькін).

Про це “Новинарні” повідомили в русі “Вільний Ідель-Урал”.

Урочиста церемонія ерзян відбулася в четвер, 12 вересня, в інформаційному центрі Музею Майдану, що в Будинку профспілок у Києві. На заході були присутні українські політики першого ешелону, що додало йому неабиякої ваги.

Ерзя – фіно-угорський народ, який мешкає в Поволжі, переважно в Республіці Мордовія, Нижегородській, Пензенській, Оренбурзькій та Самарській областях РФ. Загальна чисельність – близько пів мільйона осіб. З них в Республіці Мордовія близько 250 тис. осіб.

13 липня, в Ерзяно-Мокшанії (Республіці Мордовія) відбувся Раськень Озкс – родове моління ерзянського народу. Крім церемоніальної, Раськень Озкс відіграє важливу суспільну роль. Напередодні моління збирається Рада старійшин – Атянь Езєм, яка обговорює найважливіші проблеми життя народу. На період до проведення наступного Раськень Озкс члени Атянь Езєм таємним голосуванням обирають головного старійшину – інязора.

Шість разів поспіль інязором ерзянського народу ставав Кшуманцянь Пиргуж. Однак у 2019 році Атянь Езєм довірив виконання цієї важливої місії голові Товариства “Erźań val” (“Ерзянь вал”, “Ерзянське слово”), співзасновнику руху “Вільний Ідель-Урал” Сиресю Боляєнь. Нового інязора підтримали 12 із 18 ерзянських старійшин.

“З огляду на загострення політичних репресій проти активістів національних рухів в Російській Федерації, ерзя ухвалили рішення провести церемонію інавгурації нового інязора на еміграції – в Україні“, – пояснили в русі “Вільний Ідель-Урал”.

Член київської громади ерзян Ожомасонь Кірдя розповів, що до останнього моменту місце проведення інавгурації, організованої ерзянською діаспорою України, трималось у таємниці.

Фото: рух “Вільний Ідель-Урал”

“Готуючись до цієї події, ми вирішили, що інавгурація нового інязора має відбутися в символічному місці, пов’язаному із боротьбою за свободу, із гідністю та правами людини. Саме тому ми обрали інформаційний центр Музею Майдану – залу в Будинку профспілок, який став символом боротьби українців за свободу і гідність”, – сказав Кірдя.

Ведуча церемонії виступала ерзянською, також здійснювався послідовний переклад усіх виступів українською мовою.

Присутні вшанували хвилиною мовчання удмуртського вченого Альберта Разіна, який 10 вересня, на знак протесту проти політики русифікації, вчинив самоспалення біля будівлі Державної ради Удмуртії.

Серед почесних гостей інавгурації нового інязора були народні депутати України – колишній голова Верховної Ради України Андрій Парубій, секретар Комітету з питань закордонних справ Верховної Ради України Соломія Бобровська, муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саїд Ісмагілов, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, екснардепи Ганна Гопко (голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради VIII скликання), Остап Єднак, Ігор Луценко, українські науковці та журналісти.

Кшуманцянь Піргуж (ліворуч) вітає наступника

Кшуманцянь Піргуж – попередній інязор, який обіймав цю посаду з 1999 року, приїхав на церемонію до Києва з Росії та вручив своєму наступникові колар – нагрудний знак, що є символом влади ерзя.

Боляєнь Сиресь склав присягу інязора на Мастораві (ерзянському національному епосі).

Народний депутат України, секретар Комітету ВР із закордонних справ Соломія Бобровська у своєму виступі відзначила необхідність продовження зовнішньополітичного курсу України, спрямованого на підтримку корінних народів Росії та реалізацію їхніх національних, громадянських та релігійних прав і свобод.

Ексглава цього комітету Ганна Гопко підкреслила, що високе політичне представництво на церемонії демонструє послідовність української зовнішньої політики.

До ерзянських делегатів звернувся колишній голова Верховної України Андрій Парубій: “Я хочу, щоб ви напевно знали, що українці поряд з вами. Що у вашій боротьбі за свою незалежність, за свою ідентичність, за свою мову, за волю свого народу – українці завжди будуть поруч. Прийде день, коли ця імперія зла впаде, і я впевнений це тільки питання часу”.

Новий Інязор Боляєнь Сиресь у своїй інавгураційній промові пообіцяв ерзянам боротися за їхні права всіма доступними способами: “Найближчим часом я, як інязор, звернусь до влади Республіки Мордовія з вимогою відкрити ерзянську гімназію у Саранську. Ми будемо апелювати до світового співтовариства, аби змусити владу в Мордовії зробити це”.

Того ж дня Боляєнь Сиресь підписав перших три розпорядження: “Про вступ на посаду інязора і формування секретаріату”, “Про запровадження тимчасового порядку створення та функціонування представницьких органів ерзянського народу”, “Про перехід ерзянської мови на латинську графіку”.

Довідково

Сиресь Боляєнь (також відомий як Олександр Болькін, 1958 р.н.) – ерзя, громадянин України, ерзянський поет, голова товариства ерзя в Україні “Erźań val”, співзасновник громадського руху “Вільний Ідель-Урал”, що бореться за вихід шести республік Поволжя, зокрема і Республіки Мордовія, зі складу Російської Федерації.
Народився в російсько-ерзянській родині в Саранську. Мати — росіянка, батько — ерзя.
У 1978 році переїхав до України, служив на Житомирщині. Закінчив у Києві інститут ВПС, КВВАІУ.
Познайомився з В’ячеславом Чорноволом, який вплинув на формування ерзянських національних поглядів Сиреся.
Учасник Революції гідності, волонтер Майдану (в останні, найнебезпечніші дні, був на Майдані разом із сином та друзями; до того, на Банковій, був жорстоко побитий “беркутівцями”).
З початком війни на Донбасі їздив у зону АТО як волонтер. Пізніше був мобілізований до лав 10-ї гірсько-штурмової бригади Збройних сил України, брав участь у бойових діях.
Підполковник запасу ЗС України.

Читайте також:
“Щоб не називали народ малим”.
В Іжевську попрощалися з ученим Разіним, який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна