У Сиктивкарі активіст зірвав суд, бо говорив рідною мовою комі та відмовлявся переходити на російську

 

У російській республіці Комі, у місті Сиктивкар, не змогли провести суд на активістом Олексієм Івановим через те, що він спілкувався мовою комі, якої ніхто з присутніх у залі не розумів.

Про це повідомляє “Новая газета”.

Активіста звинувачують у порушенні порядку проведення мітингу. В суді він відмовився спілкуватися російською – мовляв, мова комі також є державною у республіці.

Поведінка Іванова розлютила суддю. На опублікованому відео чутно, як суддя ставить Іванову запитання про російську школу, паспорт і ім’я.

“У нас ведеться провадження російською мовою. Ви живете в Росії. Навчалися в російській школі”, – емоційно зверталася вона до підсудного.

На репліку Іванова про те, що потрібен перекладач, суддя сказала:

“Починається тут цирк! <…> Чи прийдете за іншими послугами, вам точно так же будуть відповідати”.

Після того, як активіст відповідав рідною мовою та відмовився переходити на російську, суддя вирішила перенести засідання на 18 лютого і провести його в присутності перекладача.

“Вони самі мене викликають до суду, не дають спокійно працювати, і я не повинен підлаштовуватися під них, забезпечити явку перекладача. Мені просто легше користуватися комі мовою. І у мене є таке право”, – зазначив активіст у розмові з виданням.

Додамо, що мова комі перебуває під загрозою зникнення.

Читайте також:
“Помру за мову”: в Удмуртії вчений Разін спалив себе перед Держрадою. ВІДЕО

Заради них і задля нас: чому Україна має виступити адвокатом корінних народів РФ у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна