“Ми на межі цілковитого зникнення”: ерзянський лідер Сиресь Боляєнь виступив в ООН зі звинуваченнями на адресу Москви

 

У середу, 21 квітня, інязор (лідер) ерзянського національного руху Сиресь Боляєнь під час ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію через її політику щодо національних республік.

Про це “Новинарні” повідомили в секретаріаті інязора.

“Головний старійшина ерзянського народу Сиресь Боляєнь виступав за квотою України. Його доповідь стала першою промовою на офіційному заході ООН, виголошеною ерзянською мовою. Секретаріат інязора забезпечував синхронний переклад з ерзянської на англійську. Виступ транслювався по телебаченню ООН (UN Web TV). За спиною доповідача знаходились два прапори – України та національний прапор ерзян”, – ідеться в повідомленні.

“За останніх 30 років ерзя з мільйонної нації перетворились на невеличку етнічну групу, на межі цілковитого зникнення. Без війни, без епідемій і примусових депортацій. В схожій ситуації опинились наші сусіди по регіону Ідель-Урал: мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари. Народам Росії заборонено мати власні політичні партії, університети чи навчатися в школах рідною мовою. Тільки танці в національних костюмах. Той, хто бореться за права свого народу – переслідується поліцією як екстреміст чи піддається примусовому психіатричному лікуванню як божевільний”, – сказав під час виступу Сиресь Боляєнь.

Також головний старійшина ерзян закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію.

Ерзя можуть вижити в пандемію коронавірусу, але не можуть вижити в Російській Федерації. Лише міжнародний тиск на Москву здатен вберегти нас від останньої фази етноциду”, – наголосив Боляєнь.

Він передав секретаріату Постійного форуму ООН з питань корінних народів заяву щодо порушення прав корінних народів у Російській Федерації.
У документі звертається увага ООН на політично вмотивоване судове переслідування Татарського громадського центру, громадської організації “Башкорт” та заборону її діяльності. Перераховуються численні судові процеси проти лідерів татарського, інгуського, калмицького, черкеського і бурятського національних рухів.

Окремо наголошується на відсутності прозорого і справедливого розслідування вбивства активіста черкеського молодіжного руху “Адыгэ-Хасэ” Аслана Жукова у 2010-му, інгушського активіста Мусліма Хашагульгова у 2018 році, саамського активіста Євгенія Юшкова торік, замаху на засновника бурятського правозахисного руху “Эрхэ” Євгенія Хамаганова у 2015 році, викрадення інгушського активіста Рустама Льянова 2018-го,  на застосуванні каральної психіатрії щодо башкирської активістки Рамілі Саїтовії та якутського діяча Олександра Габишева у 2020 році.

Ерзя – фіно-угорський народ, який мешкає в Поволжі, переважно в Республіці Мордовія, Нижегородській, Пензенській, Оренбурзькій та Самарській областях РФ. Загальна чисельність – близько пів мільйона осіб. З них в Республіці Мордовія близько 250 тис. осіб.

Нагадаємо, у січні 2020 року лідер ерзян звертався до тодішньої голови української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавети Ясько із закликом винести на обговорення ПАРЄ тему дотримання прав фіно-угорських народів Російської Федерації.

Читайте також:
У Сиктивкарі активіст зірвав суд, бо говорив рідною мовою комі та відмовлявся переходити на російську

“Щоб не називали народ малим”. В Іжевську попрощалися з ученим Разіним,
який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна