Лідер ерзян закликає делегацію України в ПАРЄ привернути увагу до примусової русифікації народів РФ

 

Інязор (лідер) ерзянського національного руху Сиресь Боляєнь звернувся до голови української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи із закликом винести на обговорення ПАРЄ тему дотримання прав фіно-угорських народів Російської Федерації.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у листі головного старійшини ерзян до очільниці української делегації в ПАРЄ, народної депутатки Єлизавети Ясько.

У своєму зверненні Сиресь Боляєнь нагадує про самоспалення вченого, заслуженого діяча науки Удмуртської Республіки Альберта Разіна, який в такий радикальний спосіб намагався привернути увагу до катастрофічного становища удмуртського та інших фіно-угорських народів РФ в умовах примусової русифікації.

“Вже на другий день після цієї трагедії місцева влада розпорядилась прибрати з місця самоспалення портрети Альберта Разіна та квіти, які приносять люди. Тобто цензури зазнає не лише позиція удмуртського вченого, але й пам’ять про нього! У цьому сучасна російська влада наслідує поведінку комуністичного керівництва, коли в Україні на знак протесту проти національної дискримінації вчинили акти самоспалення Василь Макух, Олекса Гірник та Муса Мамут”, – наголошує лідер ерзян.

З огляду на це, він закликає Ясько як члена ПАРЄ “використати своє високе становище для захисту фіно-угорських народів Російської Федерації, для захисту основоположних прав людини”.

Серед іншого, інязор пропонує ініціювати вивчення обставин, через які вчений Разін вдався до такої страшної форми протесту, Комітетом з правових питань та прав людини ПАРЄ. А за результатами такого моніторингу – дати оцінку національній політиці РФ та дотриманню прав людини в цій державі, зокрема і прав автохтонних фіно-угорських народів на здобуття освіти рідними мовами.

“Влада РФ прагне якнайшвидше забути про самоспалення Разіна. Його політична маніфестація, його публічний спротив русифікації удмуртів – це вкрай неприємна для Москви тема. Разін спалив себе не заради співчуття, а для того, аби його смерть допомогла нам, фіно-угорським народам, привернути увагу до нашого вкрай тяжкого становища“, – прокоментував своє звернення до голови української делегації в ПАРЄ Сиресь Боляєнь.

Він також зауважив, що вже звертався з цього приводу до естонської делегації в ПАРЄ, але відповіді так і не одержав.

“Тепер намагаюся домогтися реакції українців”, – каже головний ерзянський старійшина, висловлюючи сподівання, що голос ерзян буде почутим у вільному світі. Адже на своїх власних землях вони такої “розкоші” позбавлені.

Ерзя – фіно-угорський народ, який мешкає в Поволжі, переважно в Республіці Мордовія, Нижегородській, Пензенській, Оренбурзькій та Самарській областях РФ. Загальна чисельність – близько пів мільйона осіб. З них в Республіці Мордовія близько 250 тис. осіб.

Читайте також:
“За волю народів Поволжя!” У Києві інавгурували нового інязора ерзян – офіцера ЗСУ

Таллінн: як живе столиця фіно-угорського світу?

Як писала “Новинарня“, 10 вересня заслужений діяч науки, активіст удмуртського національного руху Альберт Разін здійснив акт самоспалення біля Держради Удмуртії в Іжевську. Від отриманих опіків він помер у лікарні.

Перед тим, як наважитись на відчайдушний крок, Разін стояв у пікеті на захист рідної мови з плакатами: “Чи є у мене батьківщина?” і “І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти”.

Після заяви президента Росії Володимира Путіна у 2017 році про неприпустимість примусу вивчати нерідні мови державні мови національних республік РФ, крім російської, перестали бути частиною обов’язкової шкільної програми. Це викликало хвилювання в низці республік Поволжя: наприклад, представники татарської, башкирської, чуваської громадськості вимагали відстояти обов’язкове викладання їхніх мов, бо в іншому випадку, на їхню думку, зникнення мов народів РФ може прискоритися.

Раніше, за вісім років (між 2002 і 2010 роками) кількість удмуртів, які володіють удмуртською мовою, скоротилася на 30% – від 463 тис. до 324 тис. осіб.

Аналогічна ситуація в імперській Росії спостерігається з утисками інших мов: наприклад, число татаромовних росіян за ті ж вісім років зменшилося на 1 млн осіб.

У січні 2019 Консультативний комітет Рамкової конвенції про захист національних меншин Ради Європи розкритикував РФ за національну політику. Експерти висловили стурбованість “зростанням домінування російської мови” при одночасній “відсутності ефективної підтримки мов національних меншин”.

Читайте також:
“Щоб не називали народ малим”. В Іжевську попрощалися з ученим Разіним,
який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

Кремль іще чекає “другий фронт”, – Забужко про самоспалення науковця в Удмуртії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна