Роботу “зернового коридору” відновлено, – Ердоган

Роботу “зернового коридору” відновлено, відвантаження зерна здійснюватиметься як і раніше.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив на засіданні парламентської групи Партії справедливості та розвитку у середу, 2 листопада.

“Зерновий коридор” знову відкрито, як і раніше… Міністр оборони Росії Шойгу подзвонив міністру національної оборони (Туреччини) Акару і сказав, що відвантаження зерна триватиме, як і раніше, починаючи з 12.00 сьогодні”, – сказав Ердоган, його цитує “Укрінформ”.

Він також зазначив, що сьогодні має відбутися його телефонна розмова з президентом України Володимиром Зеленським.

Невдовзі після оголошення Ердогана в міністерстві оборони РФ офіційно заявили, що Росія відновлює участь у чорноморській зерновій ініціативі: мовляв, “отримали письмові гарантії” від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

“Російська Федерація вважає, що отримані гарантії наразі видаються достатніми, і відновлює реалізацію угоди – Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продовольства з портів України (“Чорноморська ініціатива”), зупинену після “теракту” в Севастополі”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
Росія планує контакти щодо повернення в “зернову угоду” після з’ясувань по Севастополю

Росія заблокувала рух 218 суден “зернової ініціативи”, – Мінінфраструктури

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 29 жовтня на рейді окупованого РФ Севастополя пролунали вибухи, ішлося про ураження військових суден Чорноморського флоту Росії.

Увечері 29 жовтня Росія звинуватила ЗС України та британських інструкторів у “теракті проти кораблів Чорноморського флоту та цивільних суден, задіяних у гарантуванні безпеки “зернового коридору”, і заявила про зупинку своєї участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту не дозволити РФ під надуманим приводом заблокувати “зерновий коридор”, який гарантує продовольчу безпеку мільйонів людей.

Він заявив, що Росія вирішила зірвати “зернову угоду” задовго до вибухів у Севастополі.

22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали угоду про безпечне транспортування зерна та продуктів з українських портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”. Таку ж угоду з Туреччиною й ООН підписала Росія. Доти війська РФ блокували український експорт через порти.

Термін дії Чорноморської зернової ініціативи спливав 22 листопада, але мав бути автоматично продовжений у разі відсутності заперечень якоїсь зі сторін.

При цьому в жовтні російські інспектори почали штучно гальмувати перевірку суден, що підходять до Стамбула, зібравши в черзі понад 150 зерновозів.

30 жовтня було визначено, що “зернова ініціатива” може працювати без участі російських інспекторів.

Читайте також:
РФ не визнаватиме “зерновий коридор” без своєї участі: обіцяє свої перевірки суден

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна