РФ не визнаватиме “зерновий коридор” без своєї участі: обіцяє свої перевірки суден

Постійний представник Росії при Організації Об’єднаних Націй Василь Небензя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі.

Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки ООН у понеділок, 31 жовтня.

“Виходимо з того, що укладена між Росією, Туреччиною та Україною за запевнення ООН 22 липня “чорноморська ініціатива” без нас виконуватися не повинна, а ухвалені без нашої участі рішення і заходи ні до чого нас не зобов’язують”, – заявив він.

Небензя також згадав нібито удар України по російських військових кораблях у Севастополі, що назвав “грубим порушенням “зернової угоди”, яка фактично ставить хрест на гуманітарному вимірі домовленостей у Стамбулі”.

“З урахуванням цього російська сторона не може гарантувати безпеку цивільних суден, що беруть участь у Чорноморській ініціативі”, – сказав він.

Російський дипломат висловив здивування, що після призупинення участі РФ у “зерновій угоді” інші сторони – Туреччина, Україна та ООН – погодили рух кількох суден Чорним морем. Він заявив, що такі рішення “ні до чого нас не зобов’язують”.

“Водночас, беручи до уваги факти зловживання “зерновим коридором”, і той основоположний факт, що Чорне море досі є зоною бойових дій, ми не можемо дозволити безперешкодний рух суден без нашого догляду. І ми будемо змушені вжити заходів, щоб контролювати, що було дозволене Спільним координаційним центром без нашої згоди”, – вважає він.

Читайте також:
Росія планує контакти щодо повернення в “зернову угоду” після з’ясувань по Севастополю

Росія заблокувала рух 218 суден “зернової ініціативи”, – Мінінфраструктури

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 29 жовтня на рейді окупованого РФ Севастополя пролунали вибухи, ішлося про ураження військових суден Чорноморського флоту Росії.

Увечері 29 жовтня Росія звинуватила ЗС України та британських інструкторів у “теракті проти кораблів Чорноморського флоту та цивільних суден, задіяних у гарантуванні безпеки “зернового коридору”, і заявила про зупинку своєї участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту не дозволити РФ під надуманим приводом заблокувати “зерновий коридор”, який гарантує продовольчу безпеку мільйонів людей.

Він заявив, що Росія вирішила зірвати “зернову угоду” задовго до вибухів у Севастополі.

22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали угоду про безпечне транспортування зерна та продуктів з українських портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”. Таку ж угоду з Туреччиною й ООН підписала Росія. Доти війська РФ блокували український експорт через порти.

Термін дії Чорноморської зернової ініціативи спливав 22 листопада, але мав бути автоматично продовжений у разі відсутності заперечень якоїсь зі сторін.

При цьому в жовтні російські інспектори почали штучно гальмувати перевірку суден, що підходять до Стамбула, зібравши в черзі понад 150 зерновозів.

30 жовтня було визначено, що “зернова ініціатива” може працювати без участі російських інспекторів.

Читайте також:
“Зернова угода”: президент Гвінеї-Бісау після Росії приїхав в Україну і висловив сподівання на діалог між “братніми народами”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна