Зерновий коридор: 165 суден застрягли в черзі біля Босфору через російське гальмування

Міністерство закордонних справ України “стурбоване” діями РФ та звинувачує росіян у затримці роботи “зернового коридору” через Чорне море.

Про це йдеться в заяві українського МЗС, оприлюдненій 24 жовтня.

У відомстві зазначили, що з 14 жовтня російські інспектори Стамбульського спільного координаційного центру значно продовжили перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерном або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення. У результаті понад 165 суден застрягли в черзі біля протоки Босфор, і ця кількість продовжує зростати щодня.

“У нас є підстави вважати, що зволікання з перевірками Росією суден зернової ініціативи є політично мотивованими. Нещодавно російське керівництво без законних підстав намагалося поставити під сумнів зерновий коридор, вимагаючи нових переваг за згоду Москви продовжити угоду”, – йдеться в заяві МЗС.

Дії Росії підривають глобальну продовольчу безпеку, зокрема в регіоні Глобального Півдня. Затримки з перевірками вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 мільйони тонн зерна. 10 мільйонів людей у світі не отримали вчасно їжу через політичні амбіції Росії, наголосили в МЗС.

“Ми закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема країни Африки та Азії, які покладаються на експорт зернових з України, вимагати від Росії негайно припинити ці штучні затримки в перевірках суден зернового коридору. Ми не повинні дозволити Кремлю тримати мільйони людей заручниками його голодних ігор”, – сказано в заяві.

Україна також звернулася до секретаріату Спільного координаційного центру з проханням терміново врегулювати питання затримок з боку Росії, зокрема шляхом збільшення кількості інспекторів в протоці Босфор.

Читайте також:
Зернова ініціатива: через спротив РФ порти працюють на чверть можливостей

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня в Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для експорту зерна. Документ, що має назву “Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів”, був підписаний окремо Україною з Туреччиною та ООН (міністром інфраструктури Олександром Кубраковим), а також Росією з Туреччиною й ООН (міністром оборони Сергієм Шойгу).

Угода передбачає, що контроль за портами “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний” повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив, не передбачається.

Відповідно до угоди у Стамбулі під егідою ООН створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійшли представники України, Російської Федерації, Туреччини і ООН. Цей центр здійснює загальний нагляд за дотриманням Ініціативи. Ним створено інспекційні групи.
Усі торговельні судна, які беруть участь у цій Ініціативі, підлягають інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.

Документ не передбачає послаблення санкцій щодо Росії, а також транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна зі сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Президент Володимир Зеленський заявив, що військові запевнили у стовідсотковому контролі підходів до наших портів.

23 липня росіяни атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу “Калібр”. Дві ракети влучили в об’єкти інфраструктури порту.
“Плювком Путіна в обличчя Гутеррешу й Ердогану” назвало цю атаку Міністерство закордонних справ України.

Попри все, 1 серпня з Одеси в рамках “зернового коридору” вийшло перше судно – RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи. Надалі перевезення морем продовжилися з трьох портів Одещини.

У вересні Україна подвоїла експорт агропродукції “зерновим коридором”.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час зустрічі з міністром оборони Туреччини запевнив, що “зернова ініціатива” буде продовжена після 22 листопада.

Читайте також:
Перше з трьох суден із зерном, які напередодні вийшли з України, прибуло в Туреччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна