Зернова ініціатива: через спротив РФ порти працюють на чверть можливостей

Внаслідок дій Росії, яка свідомо затримує повноцінну реалізацію “зернової ініціативи”, українські порти останніми днями працюють приблизно на чверть своїх можливостей.

Про це 23 жовтня повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

“Росія свідомо затримує повноцінну реалізацію «Зернової ініціативи». У зв’язку з цим порти працюють останніми днями тільки на 25-30% своїх можливостей”, – зазначили у відомстві.

“Сьогодні, 23 жовтня, балкер PANGEO, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН, вийшов з порту Чорноморська. На його борту  40 тис. тонн пшениці для Ємену”, – йдеться в повідомленні.

Також із портів Одеси, Чорноморська та порту “Південний”  вийшли шість суден зі 124,3 тис. тонн  агропродукції для країн Азії та Європи.

Із 1 серпня з портів Великої Одеси 380 суден експортували 8,5 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Читайте також:
У вересні Україна подвоїла експорт агропродукції морем “зерновим коридором”

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня в Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для експорту зерна. Документ, що має назву “Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів”, був підписаний окремо Україною з Туреччиною та ООН (міністром інфраструктури Олександром Кубраковим), а також Росією з Туреччиною й ООН (міністром оборони Сергієм Шойгу).

Угода передбачає, що контроль за портами “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний” повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив, не передбачається.

Відповідно до угоди у Стамбулі під егідою ООН створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійшли представники України, Російської Федерації, Туреччини і ООН. Цей центр здійснює загальний нагляд за дотриманням Ініціативи. Ним створено інспекційні групи.
Усі торговельні судна, які беруть участь у цій Ініціативі, підлягають інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.

Документ не передбачає послаблення санкцій щодо Росії, а також транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна зі сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Президент Володимир Зеленський заявив, що військові запевнили у стовідсотковому контролі підходів до наших портів.

23 липня росіяни атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу “Калібр”. Дві ракети влучили в об’єкти інфраструктури порту.
“Плювком Путіна в обличчя Гутеррешу й Ердогану” назвало цю атаку Міністерство закордонних справ України.

Попри все, 1 серпня з Одеси в рамках “зернового коридору” вийшло перше судно – RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи. Надалі перевезення морем продовжилися з трьох портів Одещини.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час зустрічі з міністром оборони Туреччини запевнив, що “зернова ініціатива” буде продовжена після 22 листопада.

Читайте також:
Перше з трьох суден із зерном, які напередодні вийшли з України, прибуло в Туреччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна