Перше з трьох суден із зерном, які напередодні вийшли з України, прибуло в Туреччину

Перше із трьох суден зі збіжжям, що вирушили 5 серпня з портів України, досягло берегів Туреччини та перебуває в районі входу в Босфор.

Про це з посиланням на CNN Türk повідомляє “Укрінформ“.

“Учора вранці з українських портів вийшли три судна. Перше з них, Navistar, опівдні досягло чорноморського берега [Туреччини] в районі Босфору”, – йдеться в повідомленні.

Судно Navistar, яке йде під прапором Панами, прямує до Ірландії з 33 тисячами тонн української кукурудзи на борту.

При цьому зауважується, що інші два судна досягнуть берегів Стамбула за кілька годин. Йдеться про суховантаж Rojen під прапором Мальти, який перевозить 13 тисяч тонн збіжжя і прямує в Англію, та судно Polarnet під прапором Туреччини з 12 тисячами тонн кукурудзи, яке прямує в турецький порт Карасу.

Станом на 5 серпня на відправлення з українських морських портів очікувало 13 суден з агропродукцією.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, усі чотири судна, які вийшли з портів України зі збіжжям після підписання “зернової угоди” у Стамбулі, станом на 12-ту годину 6 липня йшли своїми маршрутами без проблем.

Раніше Кубраков зазначав, що Україна готова забезпечувати здатність портів обробляти щонайменше 100 суден на місяць.

Читайте також:
“Завдасть нищівного удару по економіці”: МЗС розкритикувало Спартц за “спробу підірвати зернову угоду”

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня в Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для експорту зерна. Документ, що має назву “Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів”, був підписаний окремо Україною з Туреччиною та ООН (міністром інфраструктури Олександром Кубраковим), а також Росією з Туреччиною й ООН (міністром оборони Сергієм Шойгу).

Угода передбачає, що контроль за портами “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний” повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив, не передбачається.
У Стамбулі під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, Російської Федерації, Туреччини і ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи. Ним буде створено інспекційні групи.
Усі торговельні судна, які беруть участь у цій Ініціативі, будуть підлягати інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.
Документ не передбачає послаблення санкцій щодо Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна зі сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Передбачається, що експорт зерна з портів почнеться за два тижні після підписання угод.

Президент Володимир Зеленський заявив, що військові запевнили у стовідсотковому контролі підходів до наших портів.

23 липня росіяни атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу “Калібр”. Дві ракети влучили в об’єкти інфраструктури порту.

“Плювком Путіна в обличчя Гутеррешу й Ердогану” назвало цю атаку Міністерство закордонних справ України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна