Рука з браслетами: президент присвоїв Героя України загиблому в Ізюмі Сергію Сові

Президент Володимир Зеленський надав звання Героя України Сергієві Сові – загиблому військовослужбовцю 93-ї механізованої бригади ЗСУ, якого знайшли в ексгумованій братській могилі в Ізюмі та ідентифікували першого завдяки браслетам і татуюванням.

Про це йдеться в тексті указу №666/2022 від 24 вересня.

“За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:
присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” СОВІ Сергію Олександровичу – старшому солдату (посмертно)”, – сказано в документі.

Сергій Сова з дітьми та дружиною Оксаною

Передісторія

15 вересня, після деокупації міста Ізюм на Харківщині, там у лісопосадці виявили велику братську могилу українських воїнів та близько 450 поховань цивільних під хрестами з номерами. Ці могили з’явилися за час російської окупації.
Ексгумація почалася 16 вересня. За першими висновками правоохоронців, більшість тіл – з ознаками насильницької смерті і тортур.
#IzyumMassacre стала підставою для різких заяв багатьох західних лідерів про новий воєнний злочин росіян.

Читайте також:
В Ізюмі закінчили ексгумацію: 436 тіл, серед них багато жінок, є діти

На початку ексгумації соцмережі та ЗМІ облетіло фото – рука з синьо-жовтими браслетами. У соцмережах виник флешмоб “Це міг бути кожен із нас” – користувачі фотографували й поширювали свої руки поруч із мертвою рукою українського воїна.

Як з’ясувалося, рука з браслетами належить загиблому військовослужбовцю 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний яр” Сергію Сові, про що заявила його дружина Оксана Сова. Вона впізнала свого чоловіка – за браслетами і татуюваннями.

За її словами, з цими браслетами Сергій не розлучався з 2014 року.

“Ще тоді, коли він ішов на війну, їх йому як обереги подарували наші діти. Синочок (Марат) тоді пішов у перший клас, а донечці (Еліні) виповнився рік”, – повідомила Оксана.

Жінка також розповіла, що 14-річний син Марат на сайті офісу президента залишив Володимиру Зеленському листа, в якому попросив допомоги якнайшвидше повернути батька додому для гідного поховання, прикріпивши фото руки батька.

“Це символи гідності українського воїна, його мужності. Наприкінці Марат додав, що його батько з 2014 року гідно боронив Україну й віддав заради неї життя, і що мав би за велику честь із рук Володимира Зеленського отримати нагороду для тата посмертно. За його мужність. За те, що виборював свободу нашої країни. Коли син зізнався мені про свій вчинок, це ще більше мене розчулило… Сподіваємось, що нас почують і ми зможемо зовсім скоро провести Сергія в останню путь з військовими почестями”, – сказала Оксана Сова.

 

Сергій Сова народився 13 червня 1986 року. За словами дружини, він із дитинства захоплювався спортом, десять років займався боксом, був чемпіоном України серед юніорів. Строкову службу проходив у Повітряних силах ЗСУ. Разом із дружиною займався дресируванням собак, розведенням порід.

У 2014 році Сова був мобілізований у першу хвилю до лав 93 омбр, обороняв Піски, доставляв боєприпаси в Донецький аеропорт. Через рік демобілізувався, але невдовзі підписав контракт із тією ж 93-ю бригадою і воював на посаді старшого стрільця.

“Напередодні повномасштабного вторгнення Сергія відправили на навчання у Десну, він мав отримати кваліфікацію бойового медика. Втім, настало 24 лютого, і його з побратимами відправили боронити рубежі Харківської області. У квітні він перебував на Ізюмському напрямку”, – згадує Оксана.

Їхня остання розмова відбулася вранці 19 квітня. Того дня він загинув.

Старшого солдата Сову вважали зниклим безвісти аж до ексгумації могили в Ізюмі.

Читайте також:
Гіркота Ізюма. Як вижило та як живе зруйноване місто

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна