В Ізюмі закінчили ексгумацію: 436 тіл, серед них багато жінок, є діти

У звільненому від російських окупантів Ізюмі Харківської області закінчили ексгумацію з масового поховання. Загалом підняли 436 тіл убитих загарбниками, серед яких є діти.

Про це в п’ятницю, 23 вересня, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у телеграмі.

“Сьогодні завершується ексгумація з масового поховання в Ізюмі. Усього ексгумовано 436 тіл. Більшість з них мають ознаки насильницької смерті, а 30 – сліди катувань.

Є тіла з мотузкою на шиї, зі зв’язаними руками, з поламаними кінцівками та з вогнепальними пораненнями. У декількох чоловіків ампутовані геніталії. Все це докази жахливих тортур, яким окупанти піддавали мешканців Ізюму. Більшість тіл – цивільні, 21 – військові”, – йдеться в повідомленні.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв повідомив, що на момент його доповіді було піднято із землі 427 тіл загиблих. З них 202 – це тіла жінок, 189 – тіла чоловік, 5 – дітей.

Він додав, що 11 тіл були настільки знівечені, що поліція навіть не може наразі встановити їх стать – цим займатимуться судово-медичні експерти.

Також у братській могилі в Ізюмі виявили 21 тіло українських військовослужбовців, більшість з них мають ознаки насильницької смерті.

Точну причину загибелі кожного громадянина, за словами Пантелеєва, встановлюватимуть у результаті додаткових експертних досліджень.

Читайте також:
Рука з браслетами з ізюмської могили: дружина впізнала в загиблому солдата Сергія Сову

Синєгубов заявив, що також будуть з’ясовані обставини загибелі кожної людини, щоб “їхні рідні і близькі дізналися правду, а вбивці були покарані”.

Він додав, що, на жаль, таке масове поховання не єдине в Ізюмі – уже знайшли щонайменше ще три таких місця в цьому районі, також є поховання і в інших звільнених містах Харківщини.

За словами Пантелеєва, станом на 23 вересня на деокупованій території Харківської області поліція виявила загалом більше 460 тіл загиблих українців. Зараз встановлено особи більше третини з них, робота з ідентифікації загиблих триває.

Він також додав, що вже призначено більше тисячі кримінальних досліджень та експертиз, які допоможуть встановити причини загибелі, а також можливих убивць українців.

Нагадаємо, 15 вересня, після деокупації міста Ізюм на Харківщині, там у лісопосадці виявили велику братську могилу українських воїнів та близько 450 поховань цивільних під хрестами з номерами. Ці могили з’явилися за час російської окупації.
Ексгумація почалася 16 вересня. За першими висновками правоохоронців, більшість тіл – з ознаками насильницької смерті і тортур.
#IzyumMassacre стала підставою для різких заяв багатьох західних лідерів про новий воєнний злочин росіян.

Читайте також:
Міноборони показало колишню базу росіян в деокупованому Ізюмі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна