Ексгумація в Ізюмі: більшість тіл – з ознаками насильницької смерті і тортур

доповнено

У визволеному місті Ізюм на Харківщині проводять ексгумацію тіл загиблих, які були поховані на лісовому кладовищі за час російської окупації. Більшість із цих тіл – з ознаками насильницької смерті та катувань.

Про це в п’ятницю, 16 вересня, повідомляють голова Харківської ОВА Олег Синєгубов та уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За інформацією голови області, зараз на місці працюють близько 200 правоохоронців та експертів.

“450 тіл цивільних людей із слідами насильницької смерті та катувань поховали в лісосмузі. Сьогодні правоохоронці розпочали ексгумацію. Подібне складно уявити в XXI столітті, але зараз це ізюмська трагічна реальність. На більшості могил навіть не вказані імена. Є лише позначка з номером.

Серед тіл, які були ексгумовані сьогодні, 99% з ознаками насильницької смерті. Є декілька тіл із зав’язаними за спиною руками, а одна людина похована з мотузкою на шиї. Вочевидь цих людей катували і стратили. Також серед похованих є діти”, – написав Синєгубов у телеграмі.

У коментарі журналістам на місці події уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець також зазначив, що поруч із цивільними виявили поховання близько 20 українських військовослужбовців зі зв’язаними позаду руками.

“Знайшли близько 500 поховань цивільного населення. І поки встановлена одна могила, де масово поховані приблизно до 20 військовослужбовців Збройних сил України”, – сказав омбудсман, додавши, що військові були знайдені застреленими.

Ймовірно, загиблі військові були полоненими. Правоохоронці вважають, що їх спочатку катували, а потім стратили пострілами впритул.

Лубінець не виключає, що це поховання військових може бути не єдиним в області.

Він також звернув увагу на сімейні поховання – молоді чоловік, дружина, дитина.

“Це є черговим свідченням, що Російська Федерація на території України чинить геноцид”, – зазначив Лубінець.

За словами голови ОВА Олега Синєгубова, тіла будуть направлені для судово-медичної експертизи та розслідування, щоб точно встановити причину смерті, після чого їх перепоховають із належною пошаною.

“Кожна смерть буде розслідувана та стане доказом воєнних злочинів Росії в міжнародних судах”, – додав Синєгубов.

За повідомленнями поліції, в лісопосадці нарахували загалом 450 могил. У деяких із них може бути по кілька тіл.

У братській могилі українських військовослужбовців виявили 17 тіл.

Як розповіли місцеві мешканці, під час окупації загиблих спершу ховали в Ізюмі у дворах, але росіяни розпорядилися перепоховати всіх разом в одному місці, в лісопосадці. Людей хоронили без домовин, у мішках.

фото: тг Олег Синєгубв та Pravda Gerashchenko

Читайте також:
В Ізюмі виявили велику братську могилу українських воїнів та близько 500 поховань цивільних. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна