“Слів недостатньо”: світові лідери реагують на злочини РФ в Ізюмі

Світова спільнота реагує на новий воєнний злочин військ РФ в Україні, який відкрився після деокупації міста Ізюм на Харківщині. Там, на лісовому кладовищі, виявили близько 450 могил місцевих мешканців та братську могилу військовослужбовців ЗСУ. Майже всі жителі померли насильницькою смертю, багато хто загинув від тортур чи розстрілу впритул.

Польща

Дії росіян в Україні засвідчують, що Росія знову скоює найстрахітливіші злочини, як це вже було в минулому.
Про це написав у твіттері глава польського уряду Матеуш Моравецький.

“83 роки після злочинного радянського нападу на Польщу та 82 роки від Катинського розстрілу. І ми знаємо одне: Росія повернулася до свого найжахливішого минулого”, – написав Моравецький, реагуючи на повідомлення з Ізюма.

Заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський також написав у твіттері, що це жахіття “неможливо не порівняти з Катинню”.

“А найгірше, що таких місць на українських землях, все ще окупованих росіянами, ймовірно, десятки”, – підкреслив Яблонський, додавши, що нині всі є “свідками найбільшого злочину проти цивільного населення від завершення Другої світової війни”.

Яблонський підкреслив, що продовження і збільшення військової допомоги для України є “обов’язком”, щоб РФ зазнала поразки і щоб злочинців було притягнуто до відповідальності.

“І безпосередніх виконавців, і командирів, і головних організаторів на чолі з Путіним”, – підкреслив заступник міністра.

Голова канцелярії президента Польщі Павел Шрот шокований звірствами російських військ в Ізюмі.

“Шокує те, що Ізюм потрапив до рук агресора 1 квітня, того самого дня, коли світ дізнався про бійню в Бучі. Вони знали, що ми вже знаємо їхні методи, і холоднокровно виконували свою роботу”, — написав він у твіттері.

Литва

Президент Литви Гітанас Науседа написав у твіттері:

“Черговий доказ російської жорстокості, відкриття масових могил і катівень в Ізюмі. Окупанти сіють нещастя та смерть скрізь, де вони з’являються. Вони роблять це сьогодні, зроблять і завтра. Треба всіма засобами допомагати Україні! Ми повинні зупинити вбивства мирних жителів і війну!”

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс після новин про сотні могил у звільненому Ізюмі заявив, що реагувати на це потрібно не словами, а діями:

“Слова не змогли запобігти цим масовим похованням. Осуд сам по собі не покладе край цьому геноциду. Танки говорять гучніше за слова. “Озбройте Україну зараз” – це означає зараз”.

Латвія

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевичс заявив, що масові поховання в Ізюмі “доводять те, що Росія є терористичною державою”.

“…Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, притягувати Росію та її посадовців до відповідальності та ухвалювати рішення щодо подальших санкцій, включаючи європейські візові санкції та обмеження на в’їзд для російських громадян” – йдеться в повідомленні у твіттері.

Естонія

Президент Естонії Алар Каріс черговим назвав доказом воєнних злочинів Росії виявлення масового поховання у звільненому від окупантів Ізюмі.

“Жорстокість і нескінченні людські страждання, неможливо передати словами той жах, який російські солдати залишають в Україні. Масове поховання в Ізюмі – ще один доказ воєнних злочинів. Наш обов’язок – забезпечити відповідальність, ми не заспокоїмося, доки винні не постануть перед судом”, – зауважив естонський президент у твіттері.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала світову спільноту не відводити погляд, коли з’являються фото з деокупованих українських міст, перетворених росіянами на братські могили.

“Коли з’являються образи зі звільнених українських територій, таких як Ізюм, не відводьте погляд. Це обличчя російської окупації: міста перетворені на братські могили. Україна вміло та рішуче використала нашу військову допомогу. Україна може перемогти, якщо ми продовжимо її підтримувати”, – зазначила вона у твіттері.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу відреагував порівнянням:

“Ізюм – місто розміром з Пярну, з населенням 45 000 осіб. На даний момент на місці поховання виявлено понад 400 тіл, серед яких велика кількість мирних мешканців”ю

За його словами, Росія порушила всі принципи та угоди міжнародного права і несе відповідальність за виплати репарацій. “А ми несемо моральну відповідальність за притягнення до відповідальності військових злочинців. Від цього залежить довіра до світового порядку, що ґрунтується на правилах”, – сказав Рейнсалу.

“Водночас ціна агресії має бути якомога вищою для Росії. Ми продовжуватимемо працювати з країнами-однодумцями, щоб якнайшвидше прийняти восьмий пакет санкцій”, – підсумував міністр.

США

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив на пресконференції, що масове поховання, виявлене в нещодавно деокупованому Ізюмі Харківської області є черговим свідченням російської жорстокості в Україні.

Він наголосив, що необхідно “створити доказову базу і задокументувати звірства, які були скоєні”. На його думку, “в багатьох випадках вони будуть рівнозначні воєнним злочинам”.

Водночас держсекретар повторив, що США не мають наміру оголошувати Росію державою-спонсором терору, бо це може мати “непередбачувані наслідки”, а Вашингтон і так ухвалює відповідні практичні кроки.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила:

“Жахливі новини про масове поховання в Ізюмі має зміцнити нашу колективну рішучість притягнути Росію до відповідальності за її звірства та підтримати Україну в її зусиллях захистити свою батьківщину та звільнити її громадян, які неймовірно страждають від російських військ”, — зазначила дипломатка.

Велика Британія

“Ізюм розкривається як місце жахливих військових злочинів. Братська могила. Тіла зі слідами катувань. Коли звільнюють українську землю, виявляється смерть. Правосуддя за злочини, скоєні Росією в Україні, має йти поруч із відновленням країни”, – написала у твіттері посол Великої Британії Мелінда Сіммонс.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон:

“Якнайрішучіше засуджую звірства, вчинені в українському Ізюмі під час російської окупації. Ті, хто їх скоїли, будуть притягнені до відповідальності за свої дії. Без справедливості немає миру”.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо:

“Повідомлення про масові поховання в українському Ізюмі жахають і крають серце. Канада засуджує ці огидні звірства. Ми продовжимо працювати з партнерами для притягнення винних до відповідальності та підтримуватимемо український народ”.

Чехія

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський після розкриття звірств ЗС РФ в Ізюмі наголосив, що усі воєнні злочинці мають бути притягнені до відповідальності.

“Росія залишила після себе братські могили сотень застрелених і закатованих людей під Ізюмом. У ХХІ сторіччі подібні атаки проти цивільного населення – це немислимо і жахливо. Ми зобов’язані не закривати на це очі. Виступаємо за покарання усіх воєнних злочинців”, – написав він у твіттері.

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова у свою чергу заявила, що Прага продовжить надавати підтримку Україні, щоб закіничти війну з “путінськими нацистами”.

“Кожен, хто заперечує, що Росія є агресором, і критикує те, що ми допомагаємо покласти край війні з путінськими нацистами та терористами, постачаючи військову техніку та гуманітарну допомогу, несе свою частку вини за ці вбивства. Ми не перестанемо допомагати. Ми просто зупинимо російських мерзотників якнайшвидше”, – заявила вона у твіттері.

Грузія

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала засудила злочини Росії в Ізюмі.

“Я рішуче засуджую звірства, здійснені Росією в Ізюмі. Відповіддю на ці військові злочини має стати правосуддя. Україна не впаде, і запанує мир. Слава Україні!” – йдеться у повідомленні Зурабішвілі в її твіттері.

Молдова

Міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску:

“Глибоко вражений жахами російської окупації, коли з’являються кадри зі звільненого Ізюма. Винні мають відповісти за ці звірства”, – написав Попеску у своєму Twitter у суботу.

Австрія

Міністерство закордонних справ Австрії закликало до притягнення відповідальності винних після виявлення масового поховання в Ізюмі.

“Ми глибоко шоковані останніми повідомленнями про масові поховання в Ізюмі. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Австрія закликає до ретельного розслідування та рішуче підтримує зусилля щодо забезпечення відповідальності за жорстокі злочини”, – заявило австрійське МЗС у Twitter.

Ізраїль

Посол Ізраїлю Міхаель Бродський: “Я вражений жахливими фотографіями масових поховань, виявлених на нещодавно звільненій території під Ізюмом. Умисне вбивство цивільних осіб не може бути виправданим і має бути розслідуваним”.

Євросоюз

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель:

“ЄС глибоко шокований масовими могилами з понад 440 загиблими, які представники українських органів виявили в Ізюмі… Найрішучіше засуджуємо ці звірства. Російська агресивна війна проти України залишає кривавий слід та руйнування по всій країні”.

Головний дипломат ЄС зауважив, що вже тисячі цивільних були вбиті, багатьох катували, викрадали, знущалися, вдавалися до сексуального насильства та примусового вивезення.

“Ці нелюдські дії російських сил  цілковито нехтують міжнародним гуманітарним правом та Женевськими конвенціями і мають негайно припинитися. Росія, її політичне керівництво та усі, хто причетний до порушень міжнародно права й міжнародного гуманітарного права в Україні, будуть притягнені до відповідальності. ЄС підтримує усі зусилля, спрямовані на це”, – наголосив Боррель.

Читайте також:
“Це міг бути кожен із нас”: українці поширюють у соцмережах фото руки з браслетом з Ізюма

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна