Київського адвоката Рибіна нарешті позбавили ліцензії за рашизм

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Тернопільської області позбавила проросійського адвоката і громадського діяча Валентина Рибіна права займатися адвокатською діяльністю.

Про таке рішення, ухвалене 2 вересня, інформує видання Watchers, посилаючись на текст рішення.

Скаргу на Рибіна ще 24 травня подав Андрій Фортуненко. Під час її розгляду не були присутні ані Рибін, ані скаржник.

Приводом для скарги став допис Рибіна в мережі Facebook від 19 березня 2022 року.

Зі змісту допису випливає, що адвокат, який раніше захищав проросійських діячів, “беркутівців”, колаборантів та окупантів, підтримує рашистський режим. Зокрема у слові “закон” Рибін використав літеру “Z” – заборонений символ російського вторгнення.

Скаржник наполягав, що Рибін проігнорував норми адвокатської етики, а також що його слова порушують принципи суверенітету й територіальної цілісності України.

Ідеться про такі фрази із допису:

  • “Самки, одобряющие убивство самцами друг-друга, Вы в своем уме???? Да чтовы будете делать, если эти самцы перевалят друг-друга???! Долбанные гиены, вы кому будете давать, столам или стручкам????”;
  • “Так зачем же вы постите раздротную мерзость про «повернысь живым и вбый ворога»?!!!”;
  • “Судьи ВАКС, Судьи ВС, адвокаты, прочие юристы, схватившие автоматики и заселфившиеся в фэйсбуке — вы уже всех победили???! Всех убили???? Вы вообще хоть что-то понимаете в законах войны??? Или вы в советской армии только калаши научились разбирать/собирать, а мозги в девятом классе оставили???!!!”.

Фортуненко зауважив, що Рибін у своєму дописі показав вороже ставлення до українських жінок, чиї чоловіки пішли на фронт захищати Україну від агресора. Він також вважав, що Рибін загалом вороже ставиться до оборони України проти РФ.

Після перевірки члени комісії констатували: висловлення Рибіна дійсно є ворожими, образливими, нетерпимими та такими, що порушують конституційні засади суверенітету та територіальної цілісності України, порушують присягу адвоката та правила адвокатської етики.

У комісії також дійшли до висновку, що Рибін зазіхнув на невизнання України суверенною, незалежною, демократичною, соціальною та правовою державою. Цим він порушив обов’язок адвоката дотримуватися принципів верховенства права, законності, бути вірним присязі, а також обов’язок дотримуватись Конституції України.

“Притягнути до дисциплінарної відповідальності адвоката Рибіна Валентина Володимировича за вчинення дисциплінарного проступку, кваліфікованого як порушення Присяги адвоката та одноразове грубе порушення Правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України, та накласти на нього дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю”, – йдеться в остаточному рішенні комісії.

Передісторія

Наприкінці березня 2022 року Валентин Рибін покинув Україну, виїхавши до Іспанії, користуючись таким правом як батько трьох малолітніх дітей.

Уже 1 квітня Рибіну поштою повідомили про підозру у виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436–2 КК України).

Адвокатка Рибіна Ольга Головіна намагалася оскаржити повідомлення про підозру, але безуспішно.

Як інформувала “Новинарня“, киянин Валентин Рибін відомий як адвокат обвинувачених у справах Майдану, російських полонених, колаборантів та проросійських діячів.

Він представляв зокрема інтереси Олександра Щеголєва, ексголови управління СБУ в Києві часів Януковича, якого обвинувачували в організації штурму Майдану в ніч з 18-го на 19 лютого 2014 року. Після повномасштабного вторгнення Щеголєв втік з України.

Також Рибін певний час захищав “тітушковода” Юрія Крисіна, який нині за вироком суду вже відбуває покарання у в’язниці.

Крім того, Рибін захищав бразильця Рафаеля Лусваргі, який у 2014–2015 роках воював на Донбасі проти ЗС України та був засуджений до 13 років ув’язнення за обвинуваченням в участі у діяльності терористичних організацій. Шляхом юридичної казуїстики перед одним із можливих обмінів Рибін домігся визволення Бразильця з-під арешту.

У 2016 році Рибін захищав бійця ГРУ РФ Олександра Александрова, якого разом з іншим ГРУшником Євгеном Єрофеєвим Голосіївський райсуд Києва визнав винними у скоєнні теракту, унаслідок якого загинув український військовий Вадим Пугачов.

Крім іншого, Рибін захищав державного зрадника, шпигуна Станіслава Єжова – перекладача і працівника служби протоколу прем’єр-міністра; російського танкіста Руслана Гаджиєва, взятого в полон у бою під Санжарівкою в січні 2015 року (тоді мехвод-кавказець з “ЛНР” доклався до вбивства восьми воїнів 30-ї механізованої бригади ЗСУ); підозрювану в держзраді Дар’ю Мастикашеву,; керівника організації “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, обвинуваченого разом із Савченко в незаконному перевезенні зброї та підготовці терактів; ексурядовця-колаборанта з окупованого Криму Фаруха Камалова; агента ФСБ Ігоря Кімаковського; бойовика одеського “антимайдану” Євгена Мефьодова; обвинувачених у злочинах проти Майдану “беркутівців”, які завдяки йому тікали з України, та ін.

Показово, що на обміні полоненими у вересні 2019 року клієнтами адвоката Рибіна були одразу вісім осіб, яких забирала Росія. Як правило, цьому юристові для захисту в українських судах надавали статусних та важливих рашистів.

Зрештою, Рибін представляв інтереси проросійського блогера Анатолія Шарія. А згодом сам долучився до Партії Шарія і балотувався від неї на виборах до Верховної Ради на окрузі в Донецькій області.

На одному зі слухань у справі харківського екс-“беркутівця” Андрія Хандрикіна адвокат Рибін позував у масці з емблемою “Беркута”. Хандрикіна обвинувачували у катуванні двох учасників Революції Гідності на колонаді стадіону “Динамо” в Києві.

У 2020 році Рибін оголосив про створення громадської організації “Беркут” для забезпечення їм правової допомоги.

На засідання суду він іноді також з’являвся у футболці з написом “Помни имя свое” та зображенням імовірно російських військових.

Читайте також:
Бразильського терориста Лусваргі взявся звільняти адвокат російських ГРУшників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна