Бразильський арештант: бойовик Лусваргі, якого звільнили за обміном з ОРДЛО, знову за ґратами – тепер за наркодилерство

 

Колишній бразильський бойовик “ДНР” і “ЛНР” Рафаель Лусваргі, який був засуджений в Україні на 13 років за терористичну діяльність, але звільнений за обміном полоненими з ОРДЛО, в Бразилії знову потрапив під арешт – за обвинуваченням у незаконному обігу наркотиків та зберіганні зброї. У його будинку поліція знайшла 25 кілограмів марихуани, кокаїн та 350 набоїв.

Як передає “Новинарня“, про арешт Рафаеля Маркеса Лусваргі 9 травня повідомив сайт G1 найбільшої бразильської медіагрупи Globo.

Затримання й обшук Лусваргі відбулися в ніч на 8 травня в місті Презіденті-Пруденті на заході штату Сан-Паулу. Як і в Києві, захищати сумновідомого бойовика-авантюриста до поліції не прийшов жоден адвокат.

Під час патрулювання в районі Віла-Жені поліцейські на мотоциклах (Rocam) запідозрили двох чоловіків, які “злякалися”, побачивши військову поліцію. Нічого незаконного в них спершу не виявили. Але один із них надав “невідповідні дані для його ідентифікації”, і вже пізніше повідомив, що він – 36-річний Рафаель Маркес Лусваргі, який має велику історію арештів, у тому числі й нещодавно в Україні. Другий 25-річний тип зізнався, що підійшов купити марихуану. Підозрюваний дилер визнав, що продав хлопцеві чотири грами кокаїну.

Після цього поліцейські прийняли рішення провести обшук за місцем проживання Лусваргі. Він надав поліції ключ від помешкання та завчасно визнав, що тримає вдома кокаїн, боєприпаси і велику кількість марихуани.

Під час огляду будинку поліція виявила в одній із кімнат картонну коробку, а всередині – 33 брикети марихуани, точні ваги, поліетиленовий пакет із кокаїном, 350 патронів калібру 9 мм.

Крім того, у Лусваргі вилучили блокнот, нотатник, кілька паспортів, інші особисті документи, три мобільні телефони та мотоцикл.

Як можна побачити на фото, серед особистих речей бразильця – військовий квиток “ДНР”, який фігурував у кримінальному провадженні в Україні.

Речі, вилучені в Лусваргі в Презіденті-Пруденті (червона книжечка в нижньому ряду – військовий квиток “ДНР”)

Вилучені наркотики на вагах

Вилучені набої.
Як видно, бразильська поліція теж уміє красиво розкладати вилучені докази для фото 🙂
Фото: Polícia Militar, штат Сан-Паулу

Рафаель Лусваргі на допиті розповів, що після звільнення в Києві в грудні 2019 року він приземлився в Бразилії “близько місяця тому”, а на захід штату Сан-Паулу приїхав “у пошуках роботи, на яку вказав друг”.

Кілька тижнів тому “за допомогою контактів” він нібито погодився тримати вдома наркотики та боєприпаси на прохання інших людей, оплата за це буцімто становила 3 тисячі реалів (573 долари США) на місяць.

З урахуванням цих фактів та зізнання Рафаелю Лусваргі було обрано запобіжний захід у формі тримання під вартою – за обвинуваченням у незаконному обігу наркотиків та зберіганні боєприпасів.

Читайте також:
Бразильський найманець “ЛДНР” Лусваргі потрапив у списки на обмін, – ЗМІ

Його історія

Бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркес Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Рафаел Лусваргі в лавах бойовиків на Донбасі, 2015 рік

Прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства, Рафаел Лусваргі воював за “ДНР” і “ЛНР” із вересня 2014-го по жовтень 2015 року, після чого повернувся в Бразилію. Однак він затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року – Служба безпеки тоді провела спецоперацію, виманивши Лусваргі від імені роботодавця, який нібито пропонував бразильцеві роботу на кораблі.

Новинарня” вирахувала його особу перша, провівши ОСІНТ-розслідування:
Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

Затримання Лусваргі в “Борисполі”, 2016 рік. Кадр відео

У 18 років Рафаель вступив до французького Іноземного легіону, де прослужив три роки. У 2006-2007 роках був солдатом військової поліції Сан-Паулу, у 2010 році – поїхав до Росії вчитися на лікаря, не закінчив навчання, після чого побував у Колумбії в лавах бойовиків FARC. Деякий час працював у Бразилії (зокрема викладав англійську мову), але втратив роботу після арешту за участь у вуличних заворушеннях під час антиурядових протестів у червні 2014 року.

Затримання Лусваргі як активіста Black Block у Бразилії, 2014 рік

Надалі Лусваргі став першим із 12 бразильських бойовиків на Донбасі та фактично залучив їх до лав терористичних організацій “ДНР/ЛНР”.

25 січня 2017 року Рафаель Маркус Лусваргхі (так у документах прокуратури й суду) вперше був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань”. Суд врахував наявність відео, на яких Бразилець сам розповідає про участь у терористичних організаціях “ДНР/ЛНР” та скоєні злочини, а також документи про приналежність до цих структур, поранення, нагороди за участь у бойових діях проти української влади на Донбасі. Лусваргі тоді визнав свою вину.

Однак 17 серпня 2017 року Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Бразильця на повторний розгляд через порушення правила підсудності (його мали б судити в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині – за відомим місцем одного зі злочинів, Донецький аеропорт). Перегляд справи відбувся завдяки долученню до захисту Лусваргі проросійського активіста, адвоката Валентина Рибіна (замість державних адвокатів).

18 грудня 2017 року джерело “Новинарні” повідомило, що Лусваргі включений до списків на обмін з ОРДЛО. Тоді йому змінили запобіжний захід, однак на обмін так і не віддали.
На початку 2018 року через юридичну казуїстику Лусваргі опинився на волі. Йому не повернули документи, вилучені під час призначення попередніх запобіжних заходів, тому Бразилець не міг виїхати ні в ОРДЛО, ні за кордон України. Навесні він вільно пересувався по Києву і працював у монастирі МП Голосіївська пустинь.
Там його “келію” 4 травня виявили праві активісти, після чого затримали його на вулиці в центрі Києва і доставили до СБУ.

Затримання Лусваргі правими активістами в Києві, 2018 рік

7 травня Павлоградський міськрайонний суд вирішив арештувати Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави. Після того арешт продовжували.

2 травня 2019 року у Павлоградському міськрайоному  суді Дніпропетровської області Рафаел Лусваргі отримав повторний вирок – ті самі 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. За ґратами він пробув ще пів року, після чого 29 грудня Бразильця звільнили в рамках “великого обміну” з ОРДЛО.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.