Активісти зловили в Києві бразильського бойовика “ДНР” Лусваргі. ВІДЕО, ФОТО

оновлено

Представники націоналістичних організацій затримали бразильського бойовика “ДНР” та “ЛНР” Рафаеля Лусваргі біля посольства Бразилії в Києві у п’ятницю, 4 травня.
Як передає “Новинарня“, про це у “Фейсбуці” повідомив лідер організації “C14” Євген Карась.

До посольства активісти вирушили після відвідування Голосіївського монастиря, де бойовик жив тривалий час.

Побачивши бойовика неподалік дипустанови, націоналісти здійснили його громадське затримання, змусили на камеру вибачатися перед українським народом та повели до будівлі СБУ на вулиці Володимирській. Руки йому зв’язали за спиною.

У коментарі для активістів та преси бразилець назвав свою участь у бойових діях на боці “ДНР” та “ЛНР” “помилкою”, сказавши також, що віддався на російську пропаганду.

ОНОВЛЕНО. Приблизно о 17-й годині Лусваргі привели до головної будівлі СБУ. Націоналісти вимагали від працівників служби пояснень щодо знаходження бразильця на волі.

Біля 17:30 до приймальні СБУ прибули оперативники, які забрали Лусваргі.

“Приїхало СБУ. Забирають з собою. Кажуть дурню про якусь помилку і що винні будуть покарані. Попри брехню СБ тепер бойовик не відвертиться. Націоналісти цього не допустять. Прийдемо на кожен суд”, – написав у “Фейсбуці” активіст Сергій Мазур.

 

Лусваргі, який воював на Донбасі, вже спілкується із співробітниками СБУ.

“Зараз ми будемо проводити роботу з цією людиною. І потім вас повідомимо про деталі”, – сказала речниця СБУ Олена Гітлянська присутнім на Володимирській, 33 після 19-ї години.

Згодом прес-центр Служби безпеки видав окрема роз’яснення “у зв’язку з великим суспільним інтересом до ситуації з громадянином Бразилії Рафаелем Маркусом Лусваргхі”.

У Службі нагадали, що Лусваргі був затриманий співробітниками СБУ у жовтні 2016 року у результаті проведення спеціальної операції СБУ.

“Відносно вказаної особи слідчими СБ України здійснювалося кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч. 4 ст. 260 КК України. У ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив до так званого 1-го мотострілецького батальйону «Вікінг» терористичної організації «ДНР». Лусваргхі був задіяний, зокрема, у підрозділах бойовиків у боях під Дебальцевим та районі Донецького аеропорту.
Під час проведення слідства громадянин Бразилії повністю визнав свою вину в інкримінованих злочинах.
25.01.2017 громадянин Бразилії Р. Лусваргхі був засуджений Печерським райсудом м. Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення.
Апеляційний суд м. Києва скасував вищевказаний вирок через процедурні порушення. У грудні 2017 року йому було замінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання терміном на два місяці.
За результатами визначення підсудності Верховний суд скерував вказане провадження до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, яким воно розглядається по суті та до виключних повноважень якого відноситься питання щодо запобіжного заходу”, – ідеться в повідомленні.

“СБ України наголошує, що зібрана слідчими СБУ доказова база, стосовно участі Лусваргхі у незаконних збройних формуваннях терористів повністю була підтверджена рішенням суду першої інстанції. Рішення, яке викликало обурення значної частини суспільства, базується виключно на процедурних моментах”, – сказано в заяві.

Увечері в Службі зазначили, що Бразилець перебуває в СБУ, де з ним проводяться “відповідні процесуальні дії згідно із чинним законодавством України”.

Служба пообіцяла додатково інформувати громадськість про цю справу.

Як інформувала “Новинарня“, бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства, Рафаель був затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша, провівши ОСІНТ-розслідування: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

25 січня 2017 року Рафаель Маркус Лусваргхі був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” (від 3 до 8 років).

17 серпня 2017 року Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Бразильця на повторний розгляд через порушення правила підсудності (його мали б судити в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині).
Це відбулося задовго до листопадових домовленостей у Москві й Мінську про “великий обмін полоненими”.

18 грудня джерело “Новинарні” повідомило, що Лусваргі включений до списків на обмін з ОРДЛО.

“Правове рішення щодо Лусваргі складне. Для обміну в ОРДЛО суд поміняє йому запобіжний захід. А потім (після обміну) оголосить у розшук“, – розповідав співрозмовник “Новинарні” у прокуратурі.

На початку 2018 року через юридичну казуїстику Лусваргі опинився на волі без запобіжного заходу у вигляді арешту. Йому досі не повернули документи, вилучені під час призначення попередніх запобіжних заходів.
Відтак Рафаел Лусваргі не може виїхати ні в ОРДЛО, ні за кордон України. При цьому він вільно пересувався по Києву і працював у монастирі МП Голосіївська пустинь.

Павлоградський суд має почати повторний розгляд справи Бразильця в першій інстанції 6 червня.

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі

12 найманців з-за океану.
Портрети бразильських терористів на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна