Суд у справі про держзраду перекладача Гройсмана: Єжова завербували в Пітері

 

Колишній керівник протоколу і перекладач прем’єр-міністра Гройсмана Станіслав Єжов, якого звинувачують у державній зраді, був завербований російськими спецслужбами під час його поїздки у Санкт-Петербург.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в інформації, яку слідство надало суду в ході розгляду справи Єжова.

Так, 8 жовтня в суд було передано дані щодо візитів Єжова за кордон у 2016-2017 роках, зокрема до Росії та Білорусі. Про це із зали Голосіївського райсуду Києва повідомило видання “Судовий репортер”.

Єжова захищає адвокат Валентин Рибін, відомий тим, що він є захисником у судах багатьох сепаратистів, бойовиків, громадян Росії та інших країн, а також громадян України, обвинувачених у держаній зраді та інших злочинах проти державної безпеки.

За рішенням суду Єжов залишається під вартою, наразі – до 1 листопада. На думку суддів, м’якший запобіжний захід у справі про держзраду застосувати неможливо.

Суд наразі встиг розглянути обвинувальний акт, продовжити запобіжний захід обвинуваченому та почав долучати запропоновані прокурором письмові докази.

Прокурор намагався долучити додатки до раніше наданих суду протоколів обшуку в Єжова. Ішлося про диски з інформацією з телефону, робочого комп’ютера і ноутбука Єжова, скріншоти з його електронної пошти із начебто формою про вступ до громадянства Російської Федерації, брошури з програмою робочого візиту прем’єр-міністра Гройсмана в Бельгію та ін.
Однак суд більшу частину документів повернув прокурору. Суд вирішив, що ці документи не є додатками до протоколів обшуку, оскільки інформація була записана не під час обшуку, а під час інших слідчих дій.

Водночас суд долучив як докази відповідь Кабміну про те, що відео-, аудіозапис та стенограма зустрічей прем’єр-міністра України з прем’єр-міністром Великої Британії, генсеком НАТО, керівництвом ЄС тощо не здійснювались. Відтак, доводить обвинувачення, Станіслав Єжов несанкціоновано записував ці зустрічі з метою передачі спецслужбам Росії.

Адвокат Валентин Рибін заявив клопотання про встановлення графіку проведення засідань щодня з 10-ї до 17-ї години. Він послався на необхідність розгляду справи в розумні строки, оскільки Єжов перебуває під вартою з грудня 2017 року.

Однак суд це клопотання відхилив. Суддя Дмитро Валігура сказав, що в провадженні кожного судді близько 300 справ. Суддя Олена Первушина мотивувала рішення тим, що справа Єжова не є винятковою, оскільки суд розглядає також інші справи щодо осіб, які перебувають під вартою.

Водночас суд визначив ще кілька дат судових засідань – 10 жовтня на 11:00, 19 жовтня на 12:00 і 26 жовтня на 12:30.

Суддя в цьому провадженні Олександр Бойко був тимчасово відсторонений від посади Вищою радою правосуддя – до розгляду питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності чи звільнення. Замість нього в колегію призначена суддя Марина Єсауленко, у кінці 2017 року переведена президентом з Артемівського райсуду Луганська до Голосіївського райсуду Києва.
При цьому обвинувачення та захист не наполягали на розгляді справи спочатку.

Як інформувала “Новинарня“, Служба безпеки України затримала Станіслава Єжова 20 грудня 2017 року за підозрою у роботі на російські спецслужби. Йому висунули обвинувачення у державній зраді, за це “світить” від 10 до 15 років позбавлення волі.

Раніше Єжов працював у посольстві України в США, а також в адміністрації президента. В управлінні протоколу Кабміну він відповідав, зокрема за переклад зустрічей з іноземними делегаціями. Єжов постійно супровджував прем’єра Володимира Гройсмана у закордонних поїздках.
За версією слідства, з допомогою спеціального обладнання чиновник збирав інформацію про діяльність урядових структур і передавав спецслужбам Росії. Інформацію він начебто пересилав на емейл-адресу користувача “Олена Прекрасна”.
Сам Єжов свою вину не визнає.

Читайте також:
Російський “щур” у Кабміні:
Гройсман знав про шпигунство свого перекладача, одруженого з громадянкою РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна