Сейм Латвії схвалив виведення Латвійської православної церкви з-під влади патріарха Московського

Сейм Латвії за терміновою процедурою схвалив поправки до закону про Латвійську православну церкву, які передбачають її самостійний і незалежний (автокефальний) статус.

Про це з посиланням на Delfi повідомляє “Європейська правда“.

Цю ініціативу 5 вересня до парламенту вніс президент Латвії Егілс Левітс.

В анотації до законопроєкту Левітс зазначив, що новий порядок відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу патріарха Московського над церквою у Латвії.

“Коли закон набуде чинності, буде виключено будь-який вплив чи владу Московського патріархату над нашою православною церквою. Відмова від будь-яких зв’язків із Московським патріархом – це суттєве питання для наших православних, всього латвійського суспільства та національної безпеки“, – наголосив президент.

Закон встановлює порядок утвердження та усунення митрополита, архієпископів і єпископів. Юридичні зміни не стосуються канонічних питань, наголошується в інструкції до законопроєкту. Церква до 31 жовтня має привести статут у відповідність до нових вимог закону.

Ініціатива пов’язана з тим, що Московська патріархія підтримує правлячий у Росії режим та війну, яку РФ веде проти України.

В РПЦ рішення парламенту Латвії назвали “безумним антиконституційним вторгненням світської держави у справи церкви”.

Читайте також:
Сейм Латвії визнав РФ державою-спонсором тероризму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна