Латвія запускає відмову від російської як другої іноземної в школах. Реакція прем’єрки: “Нарешті!”

Уряд Латвії затвердив новий держстандарт освіти, згідно з яким російську мову поступово припинять вивчати у школах країни як другу іноземну.

Про це з посиланням на Delfi пише “Європейська правда” у вівторок, 23 квітня.

Так, кабмін Латвії ухвалив правила про держстандарт основної освіти та зразків програм основної освіти. Цей документ передбачає поетапне виведення російської з переліку мов, яку можуть вивчати у школах як другу іноземну.

Школярі, які обрали російську другою іноземною до 1 вересня 2025 року, зможуть продовжувати її вивчення до випуску. Після цього терміну з п’ятого класу другою іноземною можна буде обирати тільки якусь із мов країн-членів ЄС, Європейської економічної зони та інших країн, з якими є відповідні міжурядові угоди про освіту. Російська мова до цього переліку не входить.

Школярі, які зараз вивчають російську і не хочуть продовжувати, можуть просто відмовитися від предмета.

Прем’єрка Евіка Сіліня прокоментувала рішення словом “Нарешті!”.

Як пояснює Delfi, найчастіше латвійські школярі починають з першого класу вчити як іноземну мову англійську, а з четвертого класу обирають собі другу іноземну. Теоретично це можуть бути найпоширеніші європейські мови, проте на практиці дуже часто такою мовою стає російська – не завжди через вибір учнів, а й через те, що у школах не вистачає викладачів інших мов.

За даними міносвіти Латвії, російську викладають як другу іноземну в майже половині шкіл країни. При цьому деякі учні середньої школи взагалі не мають іншої альтернативи для другої іноземної.

Читайте також:
У Латвії виставлять на аукціон “Будинок Москви”, кошти передадуть Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна