Сейм Латвії визнав РФ державою-спонсором тероризму

доповнюється

Сейм Латвії затвердив заяву щодо цілеспрямованих військових атак Росії проти мирного населення в Україні, визнавши насильство Росії проти цивільних тероризмом, а РФ державою-спонсором тероризму.

Про це в четвер, 11 серпня, інформує пресслужба сейму.

У заяві парламенту міститься заклик до країн ЄС негайно призупинити видачу туристичних і в’їзних віз громадянам Росії та Білорусі.

“Росія протягом багатьох років підтримувала та фінансувала терористичні режими та організації різними способами – прямо та опосередковано – як найбільший постачальник зброї для режиму Асада в Сирії та як виконавець, наприклад, отруєння родини Скрипалів або збиття рейсу MH17.

Зараз Росія застосувала таку ж безжалісну, аморальну та незаконну тактику в Україні, оскільки вона використовує неточну та міжнародно заборонену зброю та боєприпаси і з непропорційною жорстокістю завдає ударів по цивільних особах та громадських місцях”, – наголосив голова комітету закордонних справ латвійського парламенту Ріхардс Колс.

Він додав: щоб досягти цілей своєї незаконної, агресивної війни, Росія прагне залякати і деморалізувати український народ і збройні сили, паралізувати функціонування держави, щоб окупувати Україну.

У заяві депутати зазначають, що з моменту військового нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року 12 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки, а понад п’ять мільйонів – покинути свою країну.

За цей час низка доповідей правозахисних організацій та міжнародних місій спостерігачів задокументували звірства, вчинені російськими військами проти українського цивільного населення, включаючи тортури, зґвалтування, вбивства та масове утримання цивільних осіб у так званих фільтраційних центрах, а також масові депортації, йдеться у заяві.

Раніше міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав Європейський Союз визнати Росію державою-спонсором тероризму, адже її дії багато в чому нагадують “Ісламську державу”.

Перед тим Сенат США одностайно ухвалив резолюцію із закликом до Держдепартаменту визнати Російську Федерацію спонсором тероризму за кампанію терору проти цивільних осіб під час Другої чеченської війни, підтримку сепаратистів на Донбасі з 2014 року, удари та утиски мирних жителів і цивільних Україні, внаслідок чого загинула незліченна кількість людей.

Формально резолюція Сенату є лише рекомендацією. Право виносити рішення з цього питання належить Державному секретареві.

Читайте також:
Глава Пентагону Остін прибув у Латвію обговорити підтримку України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна