Посол Мельник скасував запрошення в Україну для прем’єра Саксонії, бо той закликав заморозити конфлікт з РФ

Дипломат Андрій Мельник, який залишає посаду посла України в Німеччині, скасував запрошення прем’єр-міністру  федеральної землі Саксонія Міхаелю Кречмеру відвідати Київ. Причина – проросійська риторика німецького посадовця із закликами “заморозити” конфлікт в Україні.

Про це Мельник написав у твіттері 27 серпня.

“Своєю абсурдною риторикою про заморожування російської війни ви граєте на руку Путіну і розпалюєте агресію Росії. Я запросив вас до України. Це запрошення скасовується. Вас не бажають бачити. Крапка”, – заявив Мельник.

Напередодні представник ХДС Кречмер в ефірі провідного телеканалу ZDF назвав дискусії щодо війн в Україні надто однобокими.

“У Москві сидить жахливий воєнний злочинець? Це так. Зараз він не хоче вести переговори? Це теж так. І це означає, що цей конфлікт можна виграти тільки на полі бою? Ні, це не так”, – сказав глава уряду Саксонії (східнонімецька земля з центром у Дрездені).

За його словами, дипломатія дозволяє розмовляти, навіть “якщо у вас зовсім різні думки, якщо ви – вороги”.

“Ми повинні спробувати забезпечити створення замороженого конфлікту з цієї гарячої війни – ситуації, яку ми маємо в багатьох інших частинах світу, щоб уможливити переговори в найближчі роки чи навіть десятиліття”, – заявив Кречмер.

Прем’єр Саксонії підтримав постачання зброї Україні та санкції проти Росії, але стверджував, що вони не будуть стійкими в довгостроковій перспективі. Тому, на його думку, надзвичайно важливо наполягати на переговорах з РФ “чим швидше, тим краще”.

Контекст

Раніше ліве крило правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) закликало до припинення вогню в Україні та проведення мирних переговорів із РФ. У заяві під назвою “Зброя має замовкнути” автори пишуть, що фундаментальне покращення стосунків з Росією можливе лише в “постпутінську епоху”, але доти “необхідно знайти спосіб співіснування з російським урядом, який виключає подальшу військову ескалацію”, і “повинна мати місце угода між Україною та Росією”.
Посол Мельник відреагував на звернення так: “Боже праведний, чи можливо ще врятувати цю партію? Господи, як можна бути таким безсердечним і настільки забути історію?”

Як відомо, у квітні Україна повідомляла президентові ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру, що його візит до Києва небажаний – через низьку підтримку Берліном Києва під час повномасштабного російського вторгнення.

Президент Зеленський своїм указом 9 липня звільнив посла в Німеччині Мельника, однак той ще не залишив посаду.

Читайте також:
Російські спецслужби стежили за тренуванням українських військових у Німеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна