Російські спецслужби стежили за тренуванням українських військових у Німеччині

Російські спецслужби створили агентурну мережу в європейських країнах, зокрема Німеччині, де збирали інформацію про озброєння, яке готується для постачання Україні, й тренування українських військових.

Про це йдеться у розслідуванні німецького видання Spiegel, італійської La Repubblica, російського Insider і міжнародної розслідувальної спільноти Bellingcat.

Увага до російських агентів у Німеччині різко зросла з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Спецслужби встановили, що хакерські атаки на штаб партії “Зелені”, внаслідок якого зловмисники отримали доступ до електронних скриньок, пов’язаний із Росією.

Деякі депутати від “Зелених” за порадою Управління охорони конституції Німеччини відмовилися від роботи в офісах, оскільки вони розташовані через дорогу від російського посольства, звідки можна побачити, що там відбувається.

Конфіденційний документ апарату безпеки, який опинився в розпорядженні Spiegel, попереджає, що в Німеччині може бути “збільшене шпигунство за державними та парламентськими органами”, зокрема офісі канцлера, міністерствах закордонних справ, економіки, внутрішніх справ і оборони, а також на спеціалізованих комітетах Бундестагу.

Крім того, спецслужби вважають можливими диверсійні акти в Німеччині, які можуть бути спрямовані проти транспортування зброї в Україну. Не можна виключити, що Росія могла б навмисне спричиняти заворушення в Німеччині – наприклад, постачаючи вибухівку терористам або “атаки під фальшивим прапором”.

Після того як Сполучені Штати та Німеччина навесні оголосили, що українські солдати навчатимуться на західній зброї, як-от Panzerhaubitze 2000, німецька влада помітила підозрілі автомобілі перед військовими об’єктами в Графенвері та Ідар-Оберштайні.

За даними джерел Spiegel, для шпигунства за даними мобільних телефонів українців у Німеччині могли використовуватися сканери. Крім того, над зонами навчань були помічені мінідрони з камерами.

Крім того, німецькі спецслужби вважають потенційно небезпечними російських опозиціонерів і дезертирів, які втекли до Німеччини з початку повномасштабної війни в Україні. Вони не виключають, що РФ може влаштувати спроби їхнього вбивства “для стримування інших інакомислячих”.

Читайте також:
У Києві СБУ затримала шпигунку, яка зливала росіянам інформацію про військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна