Джонсон у Києві побачив знищену російську техніку й повідомив про новий пакет допомоги Україні

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у день 31-ї річниці Незалежності України, 24 серпня 2022 року, вже втретє з початку повномасштабного вторгнення Росії відвідав Київ і оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги в розмірі 54 мільйонів фунтів стерлінгів.

Прогулянка Джонсона (разом із президентом України Володимиром Зеленським) заставленим розбитою російською технікою Хрещатиком стала неабиякою несподіванкою для тих киян і гостей столиці, які ще зранку дивилися його привітання з Днем Незалежності, записане в резиденції глави британського уряду на Даунінг стріт, 10 у Лондоні.

“Те, що відбувається в Україні, має значення для всіх нас. Тому я сьогодні в Києві. Тому Велика Британія продовжуватиме підтримувати наших українських друзів. Я вірю, що Україна може і переможе в цій війні”, – наголошується в повідомленні в офіційному твітері Джонсона.

Глава британського уряду також повідомив про надання Україні нового пакету військової допомоги, в який увійдуть безпілотні системи спостереження та протитанкові боєприпаси, на які подавали запит Збройні сили України.

“Цей пакет безпілотних повітряних систем посилить поточні українські спроможності, поліпшивши їхню здатність до спостереження на великих відстанях та до прицільних оборонних ударів. Він включає 850 мікродронів Black Hornet, які спеціально розроблені для використання в містах і селах та призначені для виявлення наближення сил противника”, – зазначив Джонсон.

Як повідомляє британський уряд, навчити керувати цими літальними апаратами можна менш ніж за 20 хвилин, при цьому дрони можуть передавати відео і фото в реальному часі.

“Сьогоднішній пакет підтримки надасть сміливим і стійким Збройним силам України ще один поштовх на посилення спроможностей, дозволивши їм і надалі відтісняти російські війська та боротися за свою свободу”, – зауважив прем’єр-міністр Великої Британії.

Президент Зеленський, своєю чергою, подякував Джонсону за підтримку, яку Київ отримав від Лондона впродовж його каденції (нагадаємо, що невдовзі посаду прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства обійме інша людина).

Він також нагородив чинного главу британського уряду найвищою відзнакою України для іноземного громадянина – “Орденом Свободи”.

На Алеї сміливості

Крім того, Джонсон отримав іменну табличку на Алеї сміливості, відкритій напередодні Зеленським і президентом Польщі Анджеєм Дудою. На ній увічнюють імена політичних лідерів та інших представників країн-партнерів, які надають Україні важливу підтримку у боротьбі проти російської агресії.

Як і Дуда, Джонсон приїхав у Київ на тлі повідомлень про загрозу ракетних атак і провокацій з боку Росії в період святкування Дня прапора та Дня Незалежності України. Зокрема, про наміри РФ у ці дні завдати ударів по цивільній інфраструктурі України та державних об’єктах попереджали Сполучені Штати Америки.

Цей візит для Джонсона, вочевидь, був останнім на посаді прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства. Перший раз після початку повномасштабного вторгнення РФ він приїхав у Київ : 9 квітня, вдруге – 17 червня.

Щоразу британський прем’єр користувався послугами залізниці, за що на цей раз отримав від “Укрзалізниці” першу картку лояльності.

Читайте також:
Посол Британії Сіммонс привітала українців із Днем Незалежності, складаючи букет із бавовною. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна