Зеленський помітив сигнали РФ щодо переговорів і кличе Путіна до Єрусалима

Президент Володимир Зеленський вважає, що росіяни потроху почали подавати сигнали щодо можливості конструктивних переговорів із Києвом, а не лише вдаватися до ультиматумів.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав 12 березня під час пресконференції для іноземних журналістів у Києві.

Глава держави наголосив: Україна на 100% знає, що перемога буде, але на 100% не знає, коли.

За його словами, зараз дипломати працюють та обговорюють деякі подробиці можливого порядку денного між Україною та Росією.

“Початок має бути з припинення вогню. Це дасть змогу розблокувати гуманітарні процеси, вивезти людей та доставити їжу, воду та ліки”, – сказав Зеленський.

Він радий “сигналу” з боку РФ про те, що діалог можливий (вочевидь ідеться про коментар речника Кремля Пєскова про те, що прямі переговори Путіна з Зеленським теоретично можливі, якщо перед цим попрацюють інші переговорники).

Зеленський розповів, що за останні два роки жодного разу такого не чув та провів “сотню переговорів з лідерами різних країн, яким давав всі можливості бути переговорниками, посередниками – ким завгодно, щоб просто відбулася зустріч”.

Президент сказав, що тисячі людей загинули через те, що Росія жодного разу не підтвердила можливість зустрічі.

“З самого початку були якісь ультиматуми з боку РФ. Ми не пішли на жодні ультиматуми, війна поглиблювалася. Зараз ми бачимо, що швидкої три-чотириденної операції з окупації нашої країни, зміни керівництва, зміни прапора не сталося. Зараз вони почали про щось говорити, а не лише кидати ультиматуми. Я вважаю, це принципово інший підхід, і він має бути таким”, – сказав президент України.

Також Володимир Зеленський назвав можливим місцем для переговорів із Путіним щодо припинення війни Ізраїль, зокрема Єрусалим. Він позитивно ставиться до посередництва прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета в таких переговорах.

“Ми загалом позитивно ставимося до посередництва будь-кого… Але я не називаю пана Беннета «будь-ким», бо вважаю, що він може відіграти важливу роль. Насамперед тому, що Ізраїль – важлива країна. У ній багато історії і паралелей… Думаю, що історично – дуже непогано мати таке посередництво”, – сказав президент України.

“Ми говорили з паном Беннетом. Я йому казав, що вважаю неправильним, неконструктивним зустрічатися в Україні, Росії і в Білорусі. Це не ті точки, де ми зможемо знайти порозуміння і зупинити війну. Я кажу не про технічні зустрічі, а про зустрічі лідерів. Чи вважаю я, що Ізраїль може бути такою землею, і особливо Єрусалим? Так. І я йому це сказав”, – додав Зеленський.

Як відомо, на території Білорусі відбулися вже три раунди переговорів української і російської делегацій з метою домовитися про припинення вогню, певні гуманітарні заходи тощо. Вони не принесли результату.
Також 10 березня пройшли переговори голів МЗС України і Росії за посередництва голови МЗС Туреччини в Анталії. Суттєвого поступу в питанні миру в Україні на цих переговорах не досягли.

Читайте також:
Шольц і Макрон поговорили з Путіним про негайне припинення вогню в Україні

ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 17 – 12.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна