Нацгвардійцю, що розстріляв військових у Дніпрі, повідомили про підозру за трьома статтями

Строковику Національної гвардії Артемію Рябчуку, який відкрив вогонь по військовослужбовцях у Дніпрі, повідомили про підозру за кількома статтями.

Про це в четвер, 27 січня, повідомила на брифінгу речниця Державного бюро розслідувань з комунікацій Тетяна Сапьян, передає “Радіо Свобода”.

Рябчука підозрюють, окрім умисного вбивства (стаття 115 Кримінального кодексу України), також у дезертирстві (стаття 408 ККУ) та викраденні зброї військовослужбовцем (стаття 410 ККУ).

Слідство вимагатиме для підозрюваного тримання під вартою без альтернативи застави.

Тим часом на брифінгу МВС у у Дніпрі заступник міністра Євгеній Єнін розповів нові подробиці НП. За його словами, в ході стрілянини на заводі “Південмаш” один із поранених зумів здійняти тривогу, а частина підрозділу забарикадувались у кімнаті.

“Не можу обійти героїзм бійців Національної гвардії, які активно чинили опір правопорушнику і, ризикуючи власним життям, забарикадували приміщення, не даючи, таким чином, поставити під загрозу життя інших військовослужбовців зміни, які перебували в кімнаті відпочинку. А також героїчні дії іншого військовослужбовця, якого було тричі поранено. Тим не менш, він зміг втекти й оперативно повідомити всі чергові служби про сигнал тривоги та розпочати відповідне реагування”, – цитує Єніна “Укрінформ”.

За даними МВС, загалом варта на заводі налічувала 23 військових. Із них лише п’ятеро перебували на посту, решта – відпочивали в інших приміщеннях.

Читайте також:
Глава МВС вніс Зеленському подання на призначення нового очільника Нацгвардії

Нагадаємо, 27 січня в Дніпрі солдат-строковик Національної гвардії України Артем Рябчук розстріляв караул військовослужбовців Національної гвардії – п’ятеро людей загинули і ще п’ятеро отримали поранення.

Інцидент стався о 03 год. 40 хв на території Південного машинобудівного заводу “Південмаш”. Під час видачі зброї солдат із невстановлених причин пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю втік.

Правоохоронці затримали Рябчука о 9:30 у місті Підгородне на Дніпропетровщині.

Він із села Броска Ізмаїльського району Одеської області. Виховувався без батька, має матір і сестру. Закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж, після чого працював комірником в одній із дистриб’юторських фірм міста. Був призваний на строкову службу в жовтні 2021 року.

Мотиви Рябчука поки що невідомі.
На відео з камер спостереження можна побачити, як нацгвардієць у кімнаті зберігання зброї та поруч із нею розстріляв кількох осіб, двічі чи тричі повертаючись до шафи по новий магазин до АК, щоб перезарядити автомат. Перш ніж утекти, він набрав у рюкзак ще магазинів із набоями.

Вдень 27 січня командувач Національної гвардії генерал-полковник Микола Балан подав рапорт про звільнення з посади.

Читайте також:
Чотирьох поранених у Дніпрі прооперували, двоє з них у вкрай тяжкому стані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна