Окупанти планують перекинути на Донбас оновлені ЗРГК “Панцир-С1” для полювання за “Байрактарами”

Російська Федерація через неконтрольовані ділянки кордону планує приховано перекинути в окуповані райони Луганської та Донецької області України модернізовані зенітно-ракетно-гарматні комплекси “Панцир-С1”. 

Про це інформує сайт міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Російське військово-політичне керівництво переслідує таким чином одразу декілька завдань тактичного та стратегічного рівнів.

“Після того, як російські ЗРГК “Панцир-С1” показали свою низьку ефективність проти ударних БПЛА Bayraktar TB2 в бойових діях у Лівії, Сирії та у Нагірному Карабаху, Російська Федерація прагне взяти хоча б мінімальний реванш, щоб не втрачати контракти від інших держав на закупівлю цього типу комплексів”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що втрати зенітно-ракетно-гарматних комплексів “Панцир С1” російського виробництва в Сирії та Лівії склали щонайменше 23 одиниці. Водночас втрати БПЛА – мінімальні.

Більшість російських ЗРГК “Панцир-С1” була знищена саме високоточними боєприпасами МАМ-L, скинутими з БПЛА Bayraktar TB2. Це безумовно вдарило по іміджу Росії, як виробнику зброї.

Саме тому було прийняте рішення щодо оголошення про “глибоку модернізацію комплексу” та створення “Панцир-С1М”, якому так звані росЗМІ останні пів року активно створюють імідж “вбивці дронів”. Пропагандисти акцентують, нібито саме новий “Панцир-С1М” може боротися проти “всіх типів БПЛА, включно з ударними”.

Такий піар-хід частково спрацював, і Росії вдалось підписати декілька контрактів на постачання цих комплексів М’янмі та Сербії.

Однак окупанти зрозуміли, що пресрелізів, презентацій, лобіювання та публікацій в ЗМІ замало для створення іміджу “вбивці дронів” на тлі чисельних практичних прикладів активного ураження ЗРГК “Панцир-С1”.

Тому щоби переконати у надійності нових систем “Панцир-С1” Росія прагне збити хоча би один БПЛА Bayraktar TB2 на Донбасі та зробити приховане документування цього процесу для презентації своїм союзникам та потенційним покупцям.

Попри те, що тимчасово окупована територія Донецької та Луганської областей насичена значною кількістю новітніх російських засобів РЕБ/РЕР, які неодноразово потрапляли у фокус OSINT-досліджень та звіти СММ ОБСЄ, Росії досі не вдалося вполювати жодного ударного БПЛА.

Читайте також:
Путін пожалівся Ердогану на застосування “Байрактарів” на Донбасі

“За даними HUMINT-розвідників відомо, що РФ в якості “плану Б”, якщо фактично вполювати БПЛА Bayraktar TB2 на сході України не вдасться, планує провести інформаційно-психологічну маніпуляцію та фальсифікацію фактів. На Донбас планують завезти уламки зі збитих у Сирії ударних БПЛА, які будуть намагатись представити як “нову перемогу ППО незаконних збройних формувань” (для міжнародної спільноти, щоб не викривати російські поставки зброї в ОРДЛО). А для потенційних покупців російських комплексів цю ж сфабриковану інформацію під час презентацій будуть представляти як “приклад ефективності нових “Панцир-С1М”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, не модернізовані російські ЗРГК “Панцир С-1” раніше вже декілька разів фіксували в ОРДО.

Наприклад, 18 лютого 2015 офіційна делегація Великої Британії в НАТО публікувала фотодокази.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm у вересні 2015 також представляла власне OSINT-дослідження, в якому демонстрували фото з профілю одного з найманців на Донбасі, який робив селфі на фоні російського ЗРГК “Панцир С-1”.

Проте з 2015 року ці комплекси перестали потрапляти на фото та відео.

“Ймовірно, тоді Москва прийняла рішення відвести свої ЗРГК “Панцир С-1” назад в Ростовську область, далі від зайвих очей. Ба більше, українська авіація перестала застосовуватись в зоні проведення військової операції. Тож нове рішення про чергове перекидання ЗРГК “Панцир С-1” на Донбас стало актуальним лише у 2021 році, коли Україна вперше застосувала ударний БПЛА Bayraktar TB2 в зоні бойових дій”, – наголошують волонтери.

Як інформувала “Новинарня“, 26 жовтня 2021 року в районі проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування Збройними силами України розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар” виробництва Туреччини. Він був задіяний у відповідь на роботу батареї російських гаубиць Д-30, яка вчиняла обстріл позицій ОС у районі села Гранітне на Донеччині. Тоді двоє військовослужбовців Збройних сил України зазнали поранення, один із них загинув.
Після цього комбриг 93 омбр Дмитро Брижинський дав запит на застосування по позиції бойовиків “Байрактара”.
З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, ударний БПЛА було застосовано.
Безпілотний літальний апарат справді не перетинав лінії зіткнення (як і передбачено “Мінськом”), на чому наголосили в ООС. Але з відстані в кілька кілометрів керованою бомбою він знищив гармату російсько-окупаційних військ, її обслуга розбіглася. Після цього обстріли українських позицій припинилися.

Згодом журналіст Юрій Бутусов із посиланням на очевидця уточнив, що пусків керованих бомб під час атаки 26 жовтня було два, і ЗСУ знищили також другу гаубицю Д-30. Дрон завдав удару легкою ракетою МАМ-С вагою 6,5 кг з кумулятивною бойовою частиною.

Наступного дня, 27 жовтня, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких ударних дронів Bayraktar TB2 та їх застосування “можуть дестабілізувати ситуацію на Донбасі”.
В МЗС Німеччини заявили, що “дуже стурбовані” збільшенням інтенсивності бойових дій на сході України, а також повідомленням про те, що ЗСУ застосували дрон типу “Байрактар”. Також “стурбованість” висловили в МЗС Франції.
Натомість посольство США не засудило застосування ЗСУ “байрактарів” на Донбасі.

Читайте також:
Зеленський жорстко дорікнув журналісту Бутусову за те, що той показав відео з атаки “Байрактара” в ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна