В Україні стартували масштабні військові навчання “Об’єднані зусилля-2021”: в чому особливість

В Україні почалися великі стратегічні командно-штабні навчання “Об’єднані зусилля-2021”. Загалом у них буде задіяно близько 12,5 тис. військових, зокрема й іноземних, та понад 600 одиниць озброєння і військової техніки.

Як передає “Новинарня“, СКШН “Об’єднані зусилля” стартували за планом у середу, 22 вересня. Триватимуть маневри до 30 вересня.

Основна мета цих військових маневрів – підвищення оборонних спроможностей ЗС України та покращення взаємосумісності зі збройними силами держав-членів НАТО.

Для спільного виконання навчально-бойових завдань залучено військові підрозділи 15 країн, серед них ‒ 11 країн-членів НАТО та 4 країни-партнери. Крім того, від Північноатлантичного альянсу – зі стратегічного командування НАТО з операцій – запланована участь групи експертів.

Найбільше особового складу від союзників на навчання делегували армії США – до 230 осіб, Словаччини – до 150, Великої Британії – до 120, Польщі – до 80, Литви – до 35, Румунії – 32.

При цьому словаки долучають 2 гелікоптери і до 10 БМП, румуни – 2 гелікоптери і 2 кораблі, канадці – 6 осіб і 2 літаки.

Крім перелічених країн, до “Об’єднаних зусиль” в Україні долучаються контингенти ЗС Швеції (до 12 осіб), Молдови (теж 12), Грузії (до 10), Латвії і Німеччини (по 5). До представництва стратегічного командування НАТО по 2 особи делегують Італія, Угорщина, Йорданія, ще 4 особи – власне від Альянсу.

Серед залученої до навчань техніки: танки – до 85 одиниць; бойові броньовані машини – до 420; ракетні й артилерійські системи (калібром більше 100 мм) – до 50; бойові кораблі (катери) – до 20; вертольоти та літаки – до 30 одиниць.

Інфографіка: Армія інформ

Проведення стратегічних командно-штабних навчань “Об’єднані зусилля-2021” сплановано у три етапи.

На першому та другому етапі будуть відпрацьовані питання управління силами оборони держави під час відсічі збройної агресії.

На третьому етапі планується відпрацювання елементів управління угрупованнями військ під час ведення операцій із застосуванням багатонаціональних підрозділів зі складу ЗС держав-партнерів.

В основу практичних дій покладено виконання спільних завдань сил і засобів Збройних сил України та держав-партнерів (членів НАТО).

Як розповідав головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний, анонсуючи навчання “Об’єднані зусилля-2021”, нинішні СКШН мають п’ять новацій:

  • навчання підготовлені за стандартами НАТО, починаючи з першої планувальної конференції і завершуючи останньою підсумковою;
  • під час підготовки маневрів було проведено заходи з перевірки бойової готовності військових частин, а окремі військові частини довели до необхідних штатів;
  • під час навчань апробують дев’ять доктринальних документів для ЗС, які розроблені відповідно до стандартів НАТО;
  • буде залучено військовослужбовців країн-партнерів, які працюватимуть на пунктах різних органів управління – як штабними офіцерами, так і оцінювачами в ході проведення навчань;
  • під час навчань ЗСУ перейдуть до сумісного застосування підрозділів та виконання завдань з підрозділами країн-членів НАТО. Апробують багатонаціональну авіакомпоненту  в складі батальйонно-тактичної групи механізованої бригади. Відпрацюються тренування щодо можливостей застосування багатонаціональної групи спецпризначення та батальйонно-тактичної групи морської піхоти.

Як відомо, навчання “Об’єднані зусилля-2021” є відповіддю на масштабні маневри “Захід-2021”, що відбулися на початку вересня в західному військовому окрузі Росії та в Білорусі.

Нагадаємо, перед “Об’єднаними зусиллями” Міноборони України закликало громадян не знімати військову техніку.

Читайте також:
Росія проводить масштабні військові навчання в окупованому Криму й на Кавказі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна