Українсько-американська ракета Antares вивела на орбіту корабель з вантажем для МКС

 

Двоступенева ракета-носій “Антарес”, розроблена за участі української сторони, вивела на орбіту вантажний транспортний корабель Cygnus із 3,7 тонни вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Про це повідомляє Конструкторське бюро “Південне” у середу, 11 серпня.

“11 серпня о 1 годині 01 хвилині за київським часом (10 серпня о 18:01 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся другий у 2021 році пуск ракети-носія середнього класу “Антарес”. Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, основне завдання цієї місії – доправлення провізії та речей для екіпажу, матеріалів для наукових досліджень і вивезення з МКС та подальша утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу.

Cygnus також доправить на орбіту 3D-принтер, у якому використовують матеріал, що імітує місячний ґрунт, апарат очищення повітря від діоксиду вуглецю на космічних кораблях, і монтажний кронштейн, який встановлять на несучому каркасі сонячних панелей під час виходу в космос у кінці серпня.

Крім того, Cygnus доставить до МКС розроблений Агентством космічного розвитку прототип корисного навантаження, що працює в інфрачервоному діапазоні (Prototype Infrared Payload (PIRPL), який буде використовувати свою посилену виявляючу здатність для збирання даних, потрібних для розроблення алгоритмів для наступного покоління супутників спостереження.

Ракета-носій “Антарес” складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП “КБ “Південне” та виготовило ДП “Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова” у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «Чезара», «Рапід» (Чернігів) та iншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Зазначається, що підготовку «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС».

«Згідно з контрактом у Конструкторському бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання й оброблення телеметричної інформації. Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності», – наголосили в КБ.

Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 15 разів, 14 з них – успішно.

Читайте також:
Успішний пуск українсько-американської ракети “Антарес” із духовкою для випічки в космосі: ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна