Успішний пуск українсько-американської ракети “Антарес” із духовкою для випічки в космосі: ВІДЕО

 

У суботу, 2 листопада, українсько-американська ракета-носій “Антарес” успішно вивела на орбіту вантажний корабель “Сігнус”, який доставить на Міжнародну космічну станцію 3 750 кілограмів корисного вантажу, зокрема експериментальну духовку.

Про це повідомляє Конструкторське бюро “Південне”, яке розробило основну конструкцію першого ступеня ракети.

Пуск ракети було здійснено о 15 годині 59 хвилин за київським часом з Центру космічних польотів на острові Воллопс, штат Вірджинія. Стикування з МКС заплановане на 4 листопада.

“Сігнус” на замовлення NASA має доставити на станцію провізію та речі для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, обладнання для магнітного альфа-спектрометра, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп’ютери та комплектуючі.

Пуск ракети-носія “Антарес”, 2 листопада 2019 року:

Так, магнітний альфа-спектрометр AMS-02, обладнання для якого доставить корабель, встановлений на зовнішній стороні МКС і призначений для пошуку ознак темної, незвичайної матерії та антиматерії. Зроблені за його допомогою дослідження допоможуть зрозуміти, як утворився Всесвіт.

Як зазначають у КБ “Південне”, наприкінці 2019 року запланована серія виходів астронавтів у відкритий космос для проведення робіт з продовження терміну служби спектрометра. Астронавти будуть перерізати та повторно з’єднувати елементи обладнання спектрометра — раніше в космосі такого ніколи не робили.

Також “Сігнус” доставить на станцію експериментальну духову шафу Zero-G, в якій будуть проведені дослідження властивостей теплопередачі та процесів приготування їжі в умовах мікрогравітації. Як пишуть американські ЗМІ, завдяки цій духовці на орбіті з’явиться перша в історії космічна випічка: серед іншого, екіпаж МКС зможе розігрівати в ній заморожене печиво, яке на смак буде геть як свіжоспечене. Три таких коржики згодом відправлять на Землю для аналізу.

Ще один експеримент, який називається The Made in Space Recycler і має на меті посприяти збереженню навколишнього середовища, передбачає тестування пристрою для переробки пластику на нитку (філамент) для 3D-друку. Цю нитку можна буде використовувати на пристрої Made in Space Manufacturing Device — 3D-принтері Refabricator, який працює в орбітальній лабораторії МКС з 2016 року.

Крім цього, доставлене обладнання дозволить провести випробування “спеціального жилета” AstroRad, призначеного для захисту космонавтів від радіації.

Основну конструкцію першого ступеня ракети-носія “Антарес” розробило ДП “КБ «Південне»” та виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з українськими підприємствами “Хартрон-АРКОС” (Харків), “Київприлад” (Київ), “Хартрон-ЮКОМ” (Запоріжжя), “ЧЕЗАРА”, “РАПІД” (Чернігів) та iн.

“Проєкт «Антарес» є вдалим прикладом кооперації підприємств космічної галузі України у міжнародних космічних проєктах, сталої зовнішньоекономічної діяльності наших підприємств та присутності української ракетно-космічної галузі на світовому космічному ринку”, — підсумували в КБ «Південне».

Читайте також:
НАСА запустила ракету-носій “Антарес” зі ступенем українського виробництва. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна