Зеркаль видала рецепт порятунку після угоди США й Німеччини щодо “Північного потоку-2”

 

Україна після оприлюднення угоди США і Німеччини щодо добудови “Північного потоку-2” має докласти зусиль і довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії “Газпрому”, а її збереження потрібне Європі.

Про це пише у статті “Як Україні не втратити можливості виграти в протистоянні навколо “Північного потоку-2”, опублікованій у DT.ua, радниця міністра енергетики, колишня заступниця міністра закордонних справ Лана Зеркаль.

Вона зауважує, що в Україні вже поспішили назвати заяву США і Німеччини щодо енергетичної безпеки на континенті, “зрадою”. “Зарано. Вона буде провальною для наших інтересів лише у тому разі, якщо ми й надалі нічого не робитимемо задля наповнення її змістом, який захистить Україну та Європу. Усе в наших руках, треба лише подивитися на проблему спокійно та виконати “домашню роботу”, – вважає Зеркаль.

На її думку, аналізуючи цю заяву, потрібно не забувати просту річ: вона є рамковою, і буквально кожне слово з неї має перетворитися на конкретні механізми і заходи.

“І це залежить передусім від України. Ми маємо довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії “Газпрому”. І саме тому її збереження настільки потрібне Європі, яка потребуватиме газу ще тривалий час, адже його споживання не зменшуватиметься до 2035 року”, – аргументувала юристка.

Водночас, пише Зеркаль, Європа повинна розуміти, що ця альтернатива працює за єдиними з нею правилами, що її не можна купити “знижкою на газ” чи поверненням до “бізнесу президентів” часів Кучми-Ющенка-Януковича.

“Єдиним захистом від тиску є в Європі так званий Третій енергетичний пакет: набір правил, які нікому не дозволяють утримувати монополію постачання газу. Завдяки цим правилам ми вистояли в газовій війні 2015 року і перемогли в Стокгольмі.
Пряма згадка про них в оприлюдненій США і Німеччиною рамковій заяві — ключ до розуміння того, як ми можемо виграти в протистоянні”, – пише пані Олена.

Окрім того, ексзаступниця глави МЗС привернула увагу до необхідності юридичної фіксації домовленостей, оскільки питання безпеки не може залишатися на рівні заяв.

“Україна та ЄС мають якомога швидше оновити енергетичні положення зони вільної торгівлі, що є частиною Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, та забезпечити повну інтеграцію України до внутрішнього ринку Євросоюзу, застосування правил конкуренції ЄС до всіх шляхів постачання газу з Росії, чітке визначення всіх допоміжних інвестицій і проєктів.
Використовуючи цей підхід, Україна і США можуть укласти між собою юридично обов’язкову угоду про енергетичні правила, яка може бути частиною ширшої угоди про вільну торгівлю між США та Україною”, – вважає Зеркаль.

Вона зауважила, що підготувати такі документи складніше, ніж видати заяву.

“Але якщо ми зможемо поставити питання на переговорах в США в такий спосіб, то здобудемо те, що потрібно кожному громадянину: прибутки від транзиту та гарантії безпеки”, – резюмувала Зеркаль.

Читайте також:
Кулеба про протидію “Північному потоку-2”: гра не завершилася, а перейшла в овертайм

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2021 року адміністрація Джо Байдена, маючи на меті поліпшення відносин із Німеччиною, відмовилася від запроваджених Трампом санкцій проти будівельників “Північного потоку-2” – газопроводу в Балтійському морі, що збільшує залежність ЄС від російського газу та б’є по економічних інтересах України й Польщі.
21 липня стало відомо, що США й Німеччина офіційно домовилися про завершення будівництва російського газопроводу. Водночас вони опублікували спільну декларацію з обіцянками та компенсаціями Україні.
Того ж дня глави МЗС України й Польщі видали спільну різку заяву, повідомивши разом зі своїми союзниками працюватимуть над протидією запуску “Північного потоку-2”, доки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов’язаної з газопроводом.
Київ ініціював консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо “Північного потоку-2”, оскільки наполягає, що він загрожує безпеці України та Східної Європи й порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС.

Читайте також:
“Північний потік” став реальністю, гарантії Заходу – фіговий листок. Що робити Україні?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна