Київ і Варшава видали спільну заяву у відповідь на угоду США й ФРН щодо “Північного потоку”

 

Україна й Польща разом зі своїми союзниками працюватимуть над протидією запуску “Північного потоку-2”, доки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов’язаної з газопроводом.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Польщі – Збігнєва Рау, поширеній ввечері 21 липня, повідомляє “Європейська правда”.

У заяві сказано, що рішення щодо будівництва “Північного потоку-2”, схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі.

“Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС”, – йдеться в заяві Києва та Варшави.

Міністри наголосили, що будь-яка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки “Північного потоку-2”.

“На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює “Північний потік-2″. Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія”, – сказано в заяві.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2021 року адміністрація Джо Байдена, маючи на меті поліпшення відносин із Німеччиною, відмовилася від запроваджених Трампом санкцій проти будівельників “Північного потоку-2” – газопроводу в Балтійському морі, що збільшує залежність ЄС від російського газу та б’є по економічних інтересах України й Польщі.
21 липня стало відомо, що США й Німеччина офіційно домовилися про завершення будівництва російського газопроводу. Водночас вони опублікували спільну декларацію з обіцянками та компенсаціями Україні.

Читайте також:
Стало відомо, що Німеччина і США обіцяють Україні в обмін на добудову “Північного потоку” з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна