Адміністрація Байдена відмовляється від санкцій проти газопроводу “Північний потік-2”

 

Адміністрація президента США Джо Байдена відмовляється від санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2” – Nord Stream 2 AG і її керуючого директора Матіаса Варніга. 19 травня Держдеп спрямував із цього приводу інформацію в Конгрес.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC і DPA.

Ідеться про обов’язковий 90-денний звіт до Конгресу з переліком суб’єктів, що беруть участь в “Північному потоці-2” і заслуговують на санкції. У ньому вказується, що Nord Stream 2 AG залучена до діяльності, яка, відповідно до законодавства США, визначається як підсанкційна. Але причиною відмови вказується те, що санкції “негативно вплинуть на відносини США з Німеччиною, ЄС та іншими європейськими союзниками і партнерами”.

Водночас Держдепартамент запропонував ввести санкції щодо чотирьох російських кораблів, які беруть участь в будівництві “Північного потоку-2”, і чотирьох пов’язаних з проєктом компаній.

Офіційно список поки не опублікований, але, за даними американських ЗМІ, під санкції потраплять кораблі “Юрій Топчев”, “Владислав Стрижов”, “Балтійський дослідник” і “Академік Черський”, компанії “Коксохімтранс”, “Мортранссервіс”, “Морська рятувальна служба” і “Самарський теплоенергетичний майновий фонд”.

Будівництво суперечливого газопроводу “Північний потік-2”, який транспортуватиме газ із Росії по дну Балтійського моря до Німеччини, в основному завершено. У водах Німеччини ще треба спорудити 13,9 км однієї лінії і 16,8 км іншої лінії. Завершення робіт гальмують санкції США, запроваджені адміністрацією президента Трампа. Ці санкції підтримує Україна, яка в разі запуску “ПП-2” втратить велику частину транзиту російського газу в Європу.

Читайте також:
“Північний потік-2” не потрібен ЄС для енергопостачання, – віцепрезидент Єврокомісії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна