Кулеба про протидію “Північному потоку-2”: гра не завершилася, а перейшла в овертайм

 

Укладення угоди між Німеччиною та США щодо газопроводу “Північний потік-2” не означає завершення процедурних дій щодо нього з боку України.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба під час поїздки на Донбас з угорським колегою Петером Сійярто.

“Гра вчора не завершилася. Гра з основного часу була переведена в овертайм. Але є ще два тайми, а як треба, то і серія післяматчевих пенальті, щоб захистити інтереси України. Тому не треба розцінювати заяву США та Німеччини як кінець історії. Попереду ще багато речей: сертифікація “Північного потоку-2″, страхування, і головне, як виконуватимуться ті речі, які записані в заяві [США і Німеччини]”, – зазначив Кулеба.

Міністр нагадав, що в середу Україна не лише виступила із політичною заявою щодо домовленості США та Німеччини, а й зробила юридичний крок, ініціювавши консультації з Євросоюзом.

“Ми поставимо запитання, яким чином бачать наші партнери імплементацію цих домовленостей, щоб вони не ослаблювали енергетичну безпеку України та Центральної Європи загалом. Друге, вчорашня заява не вирішує питання безпеки України, яка безпосередньо страждає від запуску “Північного потоку-2″. І це наша головна претензія – там недостатньо чітко конкретні речі написані в безпековому блоці”, – сказав глава МЗС.

На консультаціях, за його словами, також обговорюватимуть, яким чином “Північний потік-2” буде заведений під дію Третього енергетичного пакету ЄС тощо.

“Ми маємо провести ці консультації, щоб встановити, чи є ознаки порушення “Північним потоком-2″ права ЄС і принципу солідарності, а також відповідної норми угоди про асоціацію”, – пояснив Кулеба.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2021 року адміністрація Джо Байдена, маючи на меті поліпшення відносин із Німеччиною, відмовилася від запроваджених Трампом санкцій проти будівельників “Північного потоку-2” – газопроводу в Балтійському морі, що збільшує залежність ЄС від російського газу та б’є по економічних інтересах України й Польщі.
21 липня стало відомо, що США й Німеччина офіційно домовилися про завершення будівництва російського газопроводу. Водночас вони опублікували спільну декларацію з обіцянками та компенсаціями Україні.
Того ж дня глави МЗС України й Польщі видали спільну різку заяву, повідомивши разом зі своїми союзниками працюватимуть над протидією запуску “Північного потоку-2”, доки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов’язаної з газопроводом.
Київ ініціював консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо “Північного потоку-2”, оскільки наполягає, що він загрожує безпеці України та Східної Європи й порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС.

Читайте також:
“Північний потік” став реальністю, гарантії Заходу – фіговий листок. Що робити Україні?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна