Київ вимагає пояснень від Мінська через визнання Білоруссю “прокуратури “ЛНР”

доповнено

Міністерство закордонних справ України вимагає пояснень від Мінська у зв’язку з допитом заарештованого у Республіці Білорусь опозиційного журналіста Романа Протасевича представниками так званої “ЛНР”, що виглядає як визнання її суб’єктності.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, інформує “Європейська правда” в середу, 16 червня.

За дорученням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби українське посольство у Мінську вже звернулося до білоруської влади з вимогою надати офіційні пояснення.

“Жодної “генпрокуратури “ЛНР” не може бути за визначенням. Фактичний контроль на тимчасово окупованих територіях в Луганській області здійснює окупаційна адміністрація Російської Федерації. Повідомлення про проведення “слідчих дій” в Білорусі слід розглядати в контексті намагань РФ надати підпорядкованим їй незаконним угрупованням хоч якоїсь псевдосуб’єктності. Це лише підтверджує, що операцію із примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням Романа Протасевича розіграно за російським сценарієм”, – заявив Ніколенко.

Він додав, що РФ намагається позбавити Білорусь суверенітету та максимально її затягнути в свій геополітичний порядок денний.

“Таке зближення, безумовно, посилює ризики для України. І воно буде враховане під час ухвалення нашою державою подальших рішень із захисту інтересів національної безпеки”, – додав речник МЗС.

Раніше в так званій “генпрокуратурі “ЛНР” заявили, що допитали Романа Протасевича і нібито отримали докази “його причетності до вбивств мирних мешканців на Донбасі”.

Нагадаємо, на початку червня речник української делегації в ТКГ та радник голови офісу президента Олексій Арестович заявив, що Україна покине Мінськ як майданчик переговорів у Тристоронній контактній групі, якщо білоруський режим надасть бойовикам “ЛНР” можливість “допитати” журналіста Романа Протасевича.

Читайте також:
КДБ Білорусі звинуватив Протасевича в участі у війні на Донбасі в складі “Азову”. Білецький відповів

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Протасевичу інкримінують організацію масових заворушень у Білорусі. Також з’ясувалося, що він, крім іншого, перебував на Донбасі в зоні АТО на боці полку “Азов”.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету, розташованого у Вільнюсі, де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”. Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
Рада засудила дії Білорусі щодо літака Ryanair і затримання Протасевича

В “інтерв’ю” білоруським пропагандистам Протасевич “зізнався” у злочинах і повазі до Лукашенка – явно після тортур

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна