В “інтерв’ю” білоруським пропагандистам Протасевич “зізнався” у злочинах і повазі до Лукашенка – явно після тортур

доповнено

Колишній головний редактор опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta, опозиційний журналіст Роман Протасевич заявив, що визнає провину за статтею про організацію масових заворушень в державі та поважає самопроголошеного президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав у розмові з білоруським пропагандистом Маратом Марковим у програмі “Марков. Нічого особистого” на провладному телеканалі ОНТ. Відео було оприлюднене 3 червня.

Опозиціонер на початку зазначив, начебто добровільно погодився на інтерв’ю. Проте він досі перебуває під арештом у Білорусі після затримання 23 травня.

“Я не буду приховувати, я багато критикував Олександра Григоровича Лукашенка. Звичайно, адже як мені здавалося, були для цього причини. Але я все життя був журналістом. І коли я став все більше і більше втягуватися не в журналістську роботу, а в політичну – тим більше мені хотілося звідти втекти. І тим більше я почав розуміти, що багато речей, за які критикували Лукашенка – насправді це спроба тиску. І що в багатьох моментах він людина “зі сталевими яйцями”. Незважаючи на весь тиск… Я не буду приховувати, що природно, були ситуації, де я вважаю, що деякі моменти були помилковими”, – зазначив Протасевич на відео.

На запитання Маркова про те, чи він поважає Лукашенка, Протасевич сказав: “Безумовно”.

Упродовж всього “інтерв’ю” можна побачити, що на тілі Романа Протасевича є ушкодження, криваві рани.

Журналістка Тетяна Безрук побачила деталь, що показує, як Протасевича “готували” до інтерв’ю і вибивали свідчення – зап’ястки Романа покалічені тугими наручниками, руки спухлі, і ці страшні руки потрапили в кадр.

“Це один із видів тортур, коли руки німіють і втрачають чутливість, і це явно не все, що з ним роблять. Уявляю, що вони роблять в тюрмі з подругою Протасевича Сапегою, щоби Роман із такими руками старанно демонстрував невимушене спілкування із приставленим КДБ ведучим. Оті руки повністю знищують всю достовірність того, що зараз викидають в телеефірі, всі ті слова, які зараз змушують сказати Романа”, – пише журналіст Юрій Бутусов у фейсбуці.

Він наголошує, що “за це інтерв’ю потрібно вводити проти Лукашенка і його банди додаткові санкції”.

Скріншот із відео

Також Протасевич “зізнався”, що визнав провину за статтею 342 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

“Я це відкрито визнаю, що я був одним із тих людей, які оприлюднили заклики вийти на вулицю дев’ятого числа (9 серпня 2020 року — день виборів президента Білорусі – “Н”) І далі я визнавав, що заклики, які публікував зокрема і я, вони стали наслідком того, що на вулиці, власне, почався безконтрольний безлад”, – сказав він.

Арештований опозиціонер заявив, що “поїздка на Донбас та участь у бойових діях на боці полку “Азов” напевно була найбільшою помилкою в його житті”.

“З урахуванням того, що я не тільки дозволяв собі якісь дивні висловлювання, але з урахуванням того, що я порушив журналістську етику, перейшовши всі межі … Це, напевно, було найбільшою помилкою в моєму житті. Та єдина річ, про яку я правда шкодую”, – говорить на камеру Протасевич.

Читайте також:
Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити
білоруського журналіста Протасевича

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Протасевичу інкримінують організацію масових заворушень у Білорусі. Також з’ясувалося, що він, крім іншого, перебував на Донбасі в зоні АТО на боці полку “Азов”.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету, розташованого у Вільнюсі, де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”. Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
Рада засудила дії Білорусі щодо літака Ryanair і затримання Протасевича

Україна покине майданчик перемовин у Мінську, якщо бойовики “ЛНР” допитають Протасевича, – Арестович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна