Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити білоруського журналіста Протасевича

 

Україна та ще 20 країн-членів міжнародної Коаліції за свободу ЗМІ виступили зі спільною заявою, в якій рішуче засуджують примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську і вимагають від режиму в Білорусі негайно звільнити опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на Державний департамент США.

Повний текст заяви:

“Нижчепідписані члени Коаліції за свободу ЗМІ рішуче засуджують диверсію з боку Білорусі та примусову посадку комерційного літака, а також подальший арешт журналіста Романа Протасевича.

Ця безпрецедентна й шокуюча акція являє собою відкриту атаку на свободу ЗМІ та має серйозні наслідки для права на свободу вираження поглядів у більш широкому сенсі. Ця акція тим більше викликає занепокоєння, коли розглядається в контексті широкомасштабної кампанії із замовчування незалежних голосів у Білорусі, включаючи рейди 18 травня до офісів незалежного сайту новин Tut.by та подальший арешт кількох співробітників.

Близько 400 журналістів та працівників засобів масової інформації у Білорусі зіткнулися з різними формами репресій в ході виборів 9 серпня та їх наслідків.

Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і безумовного звільнення пана Протасевича, а також інших журналістів та працівників засобів масової інформації, які були затримані в Білорусі за їхню працю. Винних осіб має бути притягнуто до відповідальності за напади на журналістів та працівників ЗМІ.

Свобода засобів масової інформації є важливою складовою демократичного суспільства та необхідною умовою для захисту прав людини та основних свобод”.

Під заявою підписалися: Австрія, Болгарія, Канада, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Греція, Ісландія, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Словаччина, Словенія, Швейцарія, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати Америки.

Як писала “Новинарня“, раніше опозиційна білоруська лідерка Світлана Тіхановська оголосила, що 29 травня по всьому світу відбудеться Глобальний пікет солідарності з Білоруссю, в якому візьмуть участь політики, мешканці різних країн та представники білоруської діаспори.

Акції відбулися у різних містах Європи та в самій Білорусі.

Читайте також:
Європейська мовна спілка “заморозила” членство Білорусі

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.
Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
Пів мільярда доларів кредиту і “турбота” про дівчину Протасевича:
результати зустрічі Путіна і Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна