Україна покине майданчик перемовин у Мінську, якщо бойовики “ЛНР” допитають Протасевича, – Арестович

 

Україна покине Мінськ як майданчик переговорів у Тристоронній контактній групі, якщо білоруський режим надасть бойовикам “ЛНР” можливість “допитати” журналіста Романа Протасевича.

Про це сказав речник української делегації в ТКГ та радник голови офісу президента Олексій Арестович, передає ВВС у середу, 2 червня.

Раніше самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко через російського лідера Володимира Путіна запросив представників так званої “ЛНР” “поставити питання” викраденому режимом Роману Протасевичу.

“Якщо це фактично станеться, це означатиме одне – Лукашенко більше не може бути посередником, надавати Мінськ як майданчик для перемовин”, – наголосив Олексій Арестович.

За його словами, та політична позиція, яку окреслив голова української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук, коли сказав, що Мінськ не може більше бути майданчиком, перейде від політичної позиції до конкретних організаційних заходів по зміні локації.

На думку Арестовича, якщо допит Протасевича справді відбудеться, то і українська влада, і делегація в ТКГ заявлять про втрату Мінськом статусу посередника в переговорному процесі.

“А ТКГ завжди знайде інший майданчик, навіть коли закінчаться “ковідні” обмеження”, – додав речник.

Він зазначив, що зближення Олександра Лукашенка з президентом РФ Володимиром Путіним вже означає фактичну втрату нейтральності.

“Заяви про те, що процес інтеграції (Білорусі з Росією, – “Н”) прискорився, показують, що є великий шанс втратити нейтральність Лукашенка найближчим часом не лише де-факто, а і де-юре”, – відзначив речник української частини ТКГ.

“Він став людиною, яка вже впала у залежність від Росії, як колись Віктор Янукович”, – вважає Олексій Арестович.

Читайте також:
Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити
білоруського журналіста Протасевича

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.
Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
НАТО закрило доступ до штаб-квартири для білоруських офіційних осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна