Лукашенко посадив у Мінську літак Ryanair Афіни-Вільнюс, щоб арештувати опозиційного журналіста: різка реакція ЄС

доповнено

Білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, спричинивши екстрену посадку літака Афіни-Вільнюс у Мінську. Цей непересічний антидемократичний акт викликав різке засудження в Євросоюзі та в МЗС України.

Про інцидент удень в неділю, 23 травня, повідомила білоруська служба “Радіо Свобода”.

Зазначається, що в аеропорту Мінська позапланово приземлився літак авіакомпанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс та прямував над територією Білорусі. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту.

За наказом Лукашенка білоруські ВПС підняли в небо винищувач для супроводу літака ірландської лоукостової авіакомпанії. На момент отримання повідомлення лайнер Ryanair уже перебував поблизу кордону з Литвою, однак для екстренної посадки повернувся до Мінська. При цьому екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

Посадка в Мінську відбулася близько 13:00. Пасажирів рейсу до Вільнюса перевірили і заарештували відомого опозиційного журналіста та блогера Романа Протасевича, який летів цим бортом з Афін.

Рейс Афіни – Вільнюс на сайті відстеження рейсів Flightradar

При цьому саперна служба в мінському аеропорту не виявила на борту “райанів” вибухівки.
За повідомленням порталу 15min.lt , представник аеропортів Литви заявив, що вони не отримували інформацію про повідомлення щодо вибухівки у лайнері.
Один із пасажирів рейсу Ryanair повідомив виданню Delfi, що між екіпажем та одним із пасажирів на борту стався конфлікт. Можливо, це був підозрілий чоловік, який спостерігав за Романом Протасевичем в аеропорту Афін і намагався сфотографувати його документи.

Перед посадкою на рейс Протасевич також писав близьким, що на гейті летовища Афін його вистежував білоруський “гебіст”.

Телеграм-канал NEXTA опублікував скріншот з останніми повідомленнями Протасевича перед затриманням, з яких випливає, що підозрілий чоловік намагався зняти на камеру його документи. Цей “геб” стояв наступним за ним у черзі на перевірку, а потім просто розвернувся й пішов.

Зі слів Протасевича, чоловік звернувся до нього російською “з якимось тупим питанням”. Він був середнього віку, лисуватий, підтягнутий, у майці, світлих штанях і зі шкіряним чемоданчиком.

ДОПОВНЕНО. Літак Ryanair приземлився в Литві після 21-ї години. Як передає Nexta, на рейсі не виявилося двох білорусів і чотирьох росіян. Дівчину Романа Протасевича також затримали.

Чим Протасевич не вгодив Лукашенку

Роман Протасевич

Затримання Романа Протасевича в такий спосіб однозначно є проявом свавільної протидії режиму Лукашенка свободі слова.

Раніше Протасевич залишив Білорусь через переслідування спецслужбами і виїхав до Польщі, отримавши тим дозвіл на тимчасове перебування. Він працював головним редактором телеграм-каналу Nexta, керівництво якого базується в Польщі. Згодом Роман залишив цю редакцію та очолював телеграм-канал “Беларусь головного мозга”, створений політв’язнем Ігорем Лосиком. Обидва ці канали широко висвітлювали й координували демократичні протести в Білорусі, що спалахнули після фальсифікації президентських виборів у серпні 2020 року.

Протасевича, а також засновника “Нєхта” Степана Путілу силовики РБ розшукували в державному масштабі. Їх обвинувачують в організації масових заворушень та групових акцій, що грубо порушують громадський порядок (ст. 293, ст. 342), а також у розпалюванні соціальної ворожнечі (ч. 3 ст. 130) Кримінального кодексу Білорусі. Протасевич і Путіла були включені режимом Лукашенка до так званого “списком організацій та осіб, причетних до терористичної діяльності”.

Реакція на акт сваволі

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що абсолютно очевидно: це була операція спецслужб із захоплення літака заради того, щоб затримати активіста та блогера Романа Протасевича.

“Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту та всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів. Тільки за це його визнали терористом, і тільки за це зараз у Білорусі Роману може загрожувати смертна кара”, – йдеться в дописі Тихановської в її телеграм-каналі.

Вона зазначила, що про інцидент повідомлені офіс компанії Ryanair, а також Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO), яку закликали вжити заходів аж до виключення Білорусі з лав організації.

“Із сьогоднішнього дня жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевнена у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб затримувати незгодних”, – написала Тіхановська.

“Загибель політв’язня Вітольда Ашурка у в’язниці, знищення TUT.by, захоплення літака – все це результат безкарності, в якій режим чинить таку внутрішню окупацію”, – заявила колишня кандидатка в президенти, яка ймовірно набрала найбільше голосів на виборах-2020.

Голова Європейської ради Шарль Мішель закликав звільнити усіх пасажирів літака, що вимушено приземлився в Мінську, прямуючи до Вільнюса.

“Дуже стурбовані повідомленнями про вимушену посадку літака компанії Ryanair у Мінську. Ми закликаємо владу Білорусі негайно звільнити літак та всіх його пасажирів. Розслідування інциденту ІКАО матиме важливе значення”, – написав Мішель у твіттері.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала “повністю неприйнятною” примусову посадку білоруською владою в аеропорту Мінська літака компанії Ryanair з метою затримання засновника незалежного білоруського каналу Nexta Романа Протасевича.

“Всі пасажири мають бути здатними продовжити подорож до Вільнюса негайно та має бути забезпечена їхня безпека. Будь-які порушення міжнародних правил повітряного транспорту мають потягнути за собою наслідки”, – йдеться в повідомленні президентки Європейської комісії.

Міністерство закордонних справ України заявило, що затримання журналіста Протасевича є черговою атака на свободу слова з боку білоруської влади, та вимагає його негайного звільнення.

“Вчергове тривожні новини з Білорусі. Цього разу в Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення” – йдеться в заяві речника МЗС Олега Ніколенка.

Також він зазначив, що на час утримання під вартою права Протасевича мають бути безумовно гарантовані.

Литовський президент Гітанас Науседа також вимагає звільнити Романа Протасевича і закликає міжнародне співтовариство вжити заходів для цього.

“Я вимагаю, щоб білоруський режим негайно звільнив затриманого і дозволив йому, а також всім іншим пасажирам літака продовжити політ до Вільнюса. Я звертаюся до союзників по НАТО і ЄС із закликом негайно відреагувати на загрозу, яку представляє білоруський режим для міжнародної цивільної авіації”, – написав Науседа в соцмережі.

“Міжнародне співтовариство має терміново вжити заходів, щоб подібні інциденти не могли повторитися. Я буду говорити про це вже завтра на засіданні Європейської ради в Брюсселі”, – заявив президент Литви.

Лідер Європейської народної партії, колишній очільник Європейської ради Дональд Туск заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко став загрозою для міжнародної безпеки.

“Лукашенко став загрозою не лише для своїх громадян, а й для міжнародної безпеки. Акт державного тероризму з його боку вимагає негайної та жорсткої реакції усіх європейських урядів та установ”, – йдеться в дописі Туска у твіттері.

Варто зазначити, що цього тижня було заблоковано сайт найбільшого незалежного ЗМІ Білорусі Tut.by; вдома у кількох його редакторів відбулися обшуки. 21 травня суд присудив 15-денний арешт репортеру, який висвітлював ці обшуки.
Білоруська асоціація журналістів заявила, що 27 працівників засобів масової інформації в Білорусі зараз перебувають за ґратами, де або чекають суду, або відбувають покарання.

Читайте також:
У Білорусі в колонії помер політв’язень Вітольд Ашурок, засуджений за участь у протестах проти Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна