КДБ Білорусі звинуватив Протасевича в участі у війні на Донбасі в складі “Азову”. Білецький відповів

 

Голова КДБ Білорусі Іван Тертель заявив, що затриманий в Білорусі опозиційний журналіст Роман Протасевич нібито брав участь в бойових діях на Донбасі в “складі батальйону “Азов”.

Про це в середу, 26 травня, повідомила білоруська державна інформагенція БЕЛТА.

Засновник полку “Азов” визнав, що Протасевич був із ними на Донеччині й отримав поранення.

“Незаперечно, що дана особа в повній мірі відповідає визначенню терориста, бойовика-найманця, учасника кривавих подій (в складі сумнозвісного батальйону “Азов”), пов’язаних з безчинствами і загибеллю мирного населення на південному сході України”, – сказав він.

За словами Тертеля, це нібито “не тільки їхні дані і дані слідства”, “а й факти, викладені в ЗМІ з особистими зізнаннями Протасевича, які широко доступні”.

Голова КДБ заявив, що “отриманий досвід” Протасевич нібито “активно застосовував” щодо Білорусі.
“Був організатором і координатором масових заворушень, які поставили під загрозу життя і здоров’я простих громадян і правоохоронців”, – сказав Тертель.

Своєю чергою засновник та перший командир спеціального загону Національної гвардії України “Азов” Андрій Білецький повідомив, що Роман Протасевич працював разом з “Азовом” як журналіст на Донбасі.

“Роман Протасевич у цій ситуації – заручник, захоплений, фактично, терористичним шляхом. Так, Роман справді разом з “Азовом” та іншими військовими частинами боровся проти окупації України. Він був з нами під Широкиним, де отримав поранення. Але його зброєю як журналіста був не автомат, а слово”, – заявив Білецький.

“Ми повинні всіма доступними нам шляхами допомогти білоруському народу в їхній боротьбі за свободу від Лукашенка та його режиму. Негайно надати громадянство всім білорусам, які воювали за Україну, підтримувати акції спротиву та все, що буде необхідно”, – написав екснардеп Білецький у своєму телеграм-каналі.

Читайте також:
Ректор Київського університету пропонує забрати в Лукашенка звання почесного доктора КНУ

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, на борт не повернулася його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії. Як і Протасевича, її також арештували білоруські силовики за обвинуваченням в адмініструванні опозиційного каналу.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.
Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
ХАМАС спростував обвинувачення Білорусі в “мінуванні” літака Ryanair

“Піратство, спонсороване державою”: очільник Ryanair назвав примусову посадку літака в Мінську “викраденням”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна