ХАМАС спростував обвинувачення Білорусі в “мінуванні” літака Ryanair

 

Палестинський рух ХАМАС офіційно спростував свою причетність до погроз підірвати примусово посаджений в Мінську літак Ryanair, який слідував з Афін до Вільнюса і на борту якого перебував засновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич.

Про це 24 травня заявив офіційний представник ХАМАСу Фаузі Бархум, якого цитує Reuters.

“Ми не вдаємося до цих методів, до яких вдаються сумнівні організації, які прагнуть демонізувати ХАМАС і перешкодити світовим симпатіям до нашого палестинському народу і його законного опору”, – сказав представник ХАМАСу.

Раніше в цей день директор департаменту з авіації міністерства транспорту і комунікацій Білорусі Артем Сікорський заявив, нібито на електронну пошту мінського аеропорту надійшло повідомлення від імені бойовиків палестинського угруповання ХАМАС про бомбу в літаку, і на цій підставі білоруські силовики змусили лайнер до посадки.

Читайте також:
Найбільші перевізники Фінляндії та Франції відмовилися від польотів над Білоруссю

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку у Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, на борт не повернулася його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії. Імовірно, її також затримали білоруські силовики.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.

Читайте також:
“Піратство, спонсороване державою”: очільник Ryanair назвав примусову посадку літака в Мінську “викраденням”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна