Президент дав старт музейно-культурному центру Івана Марчука

 

Президент Володимир Зеленський підписав указ “Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука“.

Таким чином глава держави підтримав ініціативу представників творчої спільноти щодо створення в Києві музейно-культурного центру сучасного мистецтва, де будуть представлені роботи відомого художника.

За указом №232/2021, датованим 11 червня, Кабмін разом із представниками творчої спільноти має розробити у місячний строк концепцію музейно-культурного центру та план заходів з його створення. Крім того, уряд повинен забезпечити проведення промо-кампанії про цей центр.

Також Кабінет Міністрів має передбачити у 2021-2022 роках кошти на реконструкцію будівель для створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Марчука і може розглянути питання про залучення до створення центру коштів благодійників.

Державне управління справами повинне забезпечити проведення реконструкції будівель, у яких буде розташований музейно-культурний центр, та передати їх до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.

У пресслужбі Банкової нагадали, що 12 травня президент Зеленський разом з дружиною Оленою відвідали ретроспективну виставку народного художника України Івана Марчука та привітали митця з 85-річним ювілеєм. Як з’ясувалося, художник шукає будівлю для створення свого музею. Зеленський запропонував приміщення, що нині належить Державному управлінню справами.

Іван Марчук є лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка та членом наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав у Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу “100 геніїв сучасності” британської газети The Daily Telegraph.
У Марчука особлива авторська техніка передачі зображення – “пльонтанізм”. Доробок митця налічує близько 5 тисяч творів, він провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Цього року його пейзаж “Золота ніч” був проданий на аукціоні за 96,8 тис. доларів.

Читайте також:
У Києві знайшли приміщення для музею художника Івана Марчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна