У Києві знайшли приміщення для музею художника Івана Марчука

 

В історичній частині столиці знайшли приміщення для облаштування персонального музею народного художника України Івана Марчука.

Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко у фейсбуці.

“Переконаний, що найкращою пошаною таланту видатного художника має стати персональний музей Івана Марчука у Києві. Міська влада знайшла в історичній частині столиці приміщення для облаштування музею і після отримання колекції робіт від митця ми готові розпочати відповідні роботи”, – написав Кличко.

85-річний Іван Марчук – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав у Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу “100 геніїв сучасності” британської газети The Daily Telegraph.

Доробок митця налічує близько 5 000 творів, він провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. За його полотнами “полюють” колекціонери по всьому світу.

Раніше у численних інтерв’ю Іван Марчук говорив про бажання відкрити свій музей у Києві. У квітні 2005 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав розпорядження про створення “Культурного центру художника Івана Марчука”, а вже у вересні відбулася урочиста церемонія закладання першого каменя (капсули) у фундамент майбутньої будівлі. Але відтоді музей так і не матеріалізувався.

Читайте також:
Воїн-іконописець: 58-річний боєць 28-ї бригади на передовій робить ікони з дроту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна