У Латвії депутата парламенту підозрюють у шпигунстві на користь РФ

 

Колишнього міністра внутрішніх справ, чинного депутата парламенту Латвії Яніса Адамсонса запідозрили у шпигунстві на користь Російської Федерації.

Як інформує сайт Delfi, для проведення слідчих дій із Адамсонса вже зняли недоторканність.

10 червня Сейм за запитом правоохоронних органів 69 голосами “за” (п’ять “проти” і чотири “утримався”) дозволив зняти з нього депутатську недоторканність та проводити необхідні слідчі заходи. Це означає дозвіл на обшук помешкання та робочого місця, дозвіл на арешт та інші заходи безпеки.

Кримінальне провадження було відкрито 9 червня.

Депутата від соціал-демократичної партії Saskaņas (“Злагода”) підозрюють у незаконному зборі інформації, яка не мала розголошуватися, з метою передати її російській стороні. Максимальна санкція за цією статтею складає десять років ув’язнення.

За інформацією LTV, Служба держбезпеки Латвії досліджує можливі 43 епізоди шпигунства, пов’язані з інформацією щодо оборонних закупівель, бюджету армії та ситуацією на східному кордоні країни.

Керівник Комісії Сейму з нацбезпеки Маріс Кучінскіс повідомив порталу LETA, що у справі є серйозні докази і детальнішу інформацію можливо буде повідомити після того, як спецслужби вирішать, що можна давати у публічний доступ.

Адамсонс працював у Комісії Сейму з оборони, внутрішніх справ і запобігання корупції. За даними LETA, доступу до держтаємниці у нього не було.

Яніс Адамсонс на засіданні Сейму перед голосуванням заявив, що не розуміє, в чому його можуть звинувачувати, та дізнався про підозри із ЗМІ.

У Службі держбезпеки прокоментували, що зможуть повідомити деталі після завершення термінових процесуальних дій.

В радянський час Яніс Адамсонс проходив службу на флоті на Сахаліні (нині – РФ). У 1992 році повернувся до Латвії, брав участь у виводі російської армії з території держави.

У 1994-1995 роках був міністром внутрішніх справ Латвії.

Читайте також:
Латвія та Бельгія арештували російські активи в справі про відмивання коштів

“Чорного Леніна”, який воював на боці “ДНР” і “ЛНР”, у Латвії заочно засудили до 2,5 років тюрми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна