“Чорного Леніна”, який воював на боці “ДНР” і “ЛНР”, у Латвії заочно засудили до 2,5 років тюрми

 

Суд у Ризі засудив громадянина Латвії Бенеса Айо за заклики до ліквідації державної незалежності країни. Айо воював на Донбасі на боці терористичних організацій “ДНР” та “ЛНР” і в жовтні 2020 року отримав політичний притулок у Росії.

Про це пише балтійське інформагентство LETA.

Зокрема, Айо визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу Латвії: заклик до насильницького повалення влади, заклик до ліквідації державної незалежності й заклик до підриву територіальної цілісності Латвії.

Чоловікові призначили покарання у вигляді двох років і шести місяців позбавлення волі з випробувальним терміном в один рік. Суд був заочним, оскільки Айо принаймні з 2020 року перебуває на території Росії. Але чоловік ще зможе оскаржити вирок, уточнює LETA.

Бенес Айо був членом неофашистської Націонал-більшовицької, а згодом — Комуністичної партій. Через своє походження (батько є угандійцем) і погляди Айо називали “Чорним Леніним”. У лютому 2015 року Латвія оголосила його в розшук через заклики повалення державного ладу.

Під час Революції Гідності Айо помітили на акціях “Антимайдану”, згодом він поїхав до Криму, де перебував у «місцевій самообороні». Після цього чоловік вирушив до Донецька, де вступив до лав бойовиків так званої «ДНР».

Читайте також:
У Росії затримали латвійця з позивним “Чорний Ленін”, який воював на Донбасі за “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна