Латвія та Бельгія арештували російські активи в справі про відмивання коштів

 

Офіційні Брюссель та Рига наклали арешт на російські активи у справі про відмивання грошей, в результаті якої було вбито адвоката й аудитора Сергія Магнітського.

Про це в понеділок, 31 травня, повідомляє Euobserver.

Бельгійський слідчий суддя Бруно де Хоус арештував близько 400 000 євро виручки від продажу квартири в бельгійському місті Антверпен.

Він також звинуватив двох росіян – Сергія Медведєва та Ірину Теркіну – у відмиванні грошей.

Зважаючи на те, що розслідування є конфіденційним, про події минулого року лондонський гедж-фонд Hermitage Capital, з якого спочатку розкрадали гроші, довідався про них лише минулого тижня.

“Hermitage підтверджує, що влада Бельгії вилучила кошти від продажу майна в Антверпені, придбаного російською парою (Медведєвим і Теркіною, – “Н”)”, – заявив представник фонду.

“Незрозуміло, де зараз перебувають росіяни”, – заявила адвокатка, що діє в Hermitage Capital від імені бельгійської юридичної компанії Van Cauter Advocaten Карел Де Містер.

“Ми попросили суддю провести додаткове розслідування. Якщо в Бельгії можна буде знайти додаткові доходи від відмивання грошей, ми, звичайно, попросимо їх також арештувати”, – сказала Де Містер.

Росіяни придбали дворівневу квартиру на вулиці Чорних сестер у старому місті Антверпена в 2008 році, а продали для прибутку в 2019 році.

Але ці гроші були лише частиною чотирьох мільйонів євро, відмитих прихильниками російських чиновників та зловмисників у бельгійських банках, повідомляє Hermitage Capital.

Своєю чергою це частина близько 200 мільйонів євро, відмитих у багатьох країнах ЄС після того, як злочинна група привласнила їх з Hermitage в Росії та призвела до смерті адвоката фірми Магнітського, коли він виступив із заявою про злочини.

Латвія минулого тижня також конфіскувала придбану росіянином квартиру вартістю 230 000 євро в престижній частині Риги.

“Нерухомість була конфіскована через відкриття, що вона була придбана за гроші, пов’язані зі “справою Магнітського”, – заявив керівник підрозділу з економічних злочинів у латвійській поліції Петерис Бауска.

“Нерухомість була придбана громадянином Російської Федерації в обмін на дозвіл на тимчасове проживання”, – сказав Бауска.

Нагадаємо, ЄС та США прийняли знакові санкції проти порушників прав людини, названі іменем Магнітського.
Влада Естонії, Франції, Нідерландів, Швейцарії та США за останні роки також вилучила російські кошти на суму понад 40 млн євро.

Читайте також:
Литва також запровадила проти Росії санкційний “закону Магнітського”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна