Китай другий після США посадив свій планетохід на Марсі

 

Китайський марсохід “Чжуронг” здійснив успішну посадку на Марсі. Відтак чому КНР стала другою країною після США, яка має змогу досліджувати цю планету безпосередньо.

“Посадковий модуль із першим китайським марсоходом успішно приземлився на Червоній планеті вранці в суботу за пекінським часом”, – ідеться в повідомленні інформагенції “Сіньхуа” 15 травня.

Зазначається, що космічна місія “Тяньвень-1” (“Запитання до неба”), яка складається з орбітального апарата, посадкового модуля і марсохода, стартувала з космодрому Веньчан (провінція Хайнань) 23 липня 2020 року. Космічний корабель вийшов на орбіту Марса в лютому 2021 року, після майже семимісячної подорожі, та витратив більш як два місяці на вивчення потенційних місць для посадки.

У перші години суботи космічний корабель почав спускатися зі своєї орбіти, а посадковий модуль із марсоходом відокремився близько 4-ї ранку. Пролетівши приблизно три години, модуль увійшов в атмосферу Марса на висоті 125 км, поступово зменшив швидкість із 4,8 км/сек до приблизно 460 м/сек та випустив величезний парашут площею 200 кв. метрів. Потім була випущена ретроракета, щоб уповільнити швидкість корабля при приземленні майже до нуля.

Після цього корабель завис на сто метрів над марсіанською поверхнею для виявлення перешкод і вимірювання ухилу поверхні. Він обрав відносно рівну ділянку й повільно спустився вниз, безпечно торкнувшись ґрунту чотирма ніжками.

Прорив корабля через марсіанську атмосферу, що тривав близько дев’яти хвилин, був надзвичайно складним, не мав наземного контролю і повинен був виконуватися космічним апаратом автономно, розповів Ген Ян, чиновник Центру досліджень Місяця та космічної програми CNSA.

За планом, марсохід “Чжуронг”, названий на честь бога вогню в китайській міфології, залишатиметься в посадковому модулі для тестів протягом кількох днів, перш ніж почне пошуки ознак життя на Марсі.

Шестиколісний ровер “Чжуронг” живиться за допомогою сонячних батарей та важить близько 240 кілограмів.

Фото поверхні Марсу, отримане з корабля “Тяньвень-1”

Нагадаємо, американська аерокосмічна агенція НАСА успішно посадила свій марсохід Perseverance на поверхню Марсу 18 лютого 2021 року. Серед розробників гелікоптера НАСА, який здійснив перший політ на Марсі –  українець Ігор Панченко.

Читайте також:
І на Марсі люди зможуть дихати: марсохід Perseverance уперше видобув кисень з атмосфери планети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна