“Чи є життя на Марсі”: Китай уперше запустив космічну місію на Червону планету

 

Китай уперше запустив на Марс свою космічну місію, яка, серед іншого, досліджуватиме можливість колонізації четвертої планети Сонячної системи.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на китайський телеканал CCTV.

У четвер, 23 липня, о 7:45 за київським часом зі стартового майданчика LC101 китайського космодрому Веньчан на острові Хайнань було здійснено запуск ракети-носія “Чанчжен-5” з автоматичною міжпланетною станцією “Тяньвень-1”.

Станція загальною масою близько 5 тонн складається з орбітального апарата та посадкової платформи з марсоходом.

Як повідомляється, мета місії полягає в тому, щоб знайти сліди життя на Марсі, а також вивчити можливості для його потенційної колонізації людиною.

Станція має досягти Червоної планети через сім місяців – 11 лютого 2021 року. В цей час вона почне здійснювати гальмівний маневр і вийде на орбіту Марса.

Висадка 240-кілограмованого марсохода на поверхню планети запланована на 11 квітня 2021 року. Попереднім місцем його посадки обрано район південної частини рівнини Утопія у східній частині північної півкулі Марса.

Запланований термін роботи марсохода становить 90 марсіанських діб (солів), які на 2,7% довші за земну добу. Швидкість пристрою сягає 200 метрів на годину. Електроживлення марсохода забезпечуватимуть чотири панелі сонячних батарей.

Китайський марсохід оснащений мультиспектральними камерами для навігації і топографічної зйомки, радіолокаційною станцією підповерхневого зондування для дослідження геологічної будови Марса до 10-метрової глибини, приладом для аналізу хімічного складу ґрунту і пошуку біомолекул, а також детекторами магнітного поля і метеостанцією.

Орбітальний апарат місії обладнаний двома камерами, підповерхневим радаром для зондування ґрунту на глибину до 100 метрів та інфрачервоним спектрометром для визначення мінералогічного складу порід на поверхні планети. Крім того, на ньому є магнітометр, аналізатор іонів і нейтральних частинок, а також детектор заряджених частинок для вивчення атмосфери і космічного середовища.

Головне завдання орбітального апарата – побудова топографічної карти Марса, вивчення іоносфери і складу марсіанського ґрунту, а також пошуки покладів льоду під поверхнею планети.

Це вже друга земна місія до Марса з початку тижня. В понеділок, 20 липня, до Червоної планети на японській ракеті-носії H-IIA вирушив космічний апарат Al Amal (“Надія”) Об’єднаних Арабських Еміратів. Орбітальний апарат призначений для вивчення клімату і нижніх шарів атмосфери Марса, де формується погода, зокрема пилові бурі.

Планується, що космічний апарат Al Amal досягне Марса до дати святкування 50-річчя утворення ОАЕ у 2021 році. Він буде виведений на еліптичну орбіту заввишки 40 тис. км.

За повідомленням NASA, 30 липня до Червоної планети також вирушить і американський марсохід Perseverance.

Читайте також:
У НАСА готові запускати дослідницьку місію на Марс 30 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна